DEM Bitlis Belediye
Losev

Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Etkinliği

Videoyu Aç Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Etkinliği
A
a

Bitlis Eren Üniversitesinde Kadın ve Genç Girişimcileri Destekleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BEKGEM) tarafından ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ dolayısıyla bir program düzenlendi. BEKGEM’in düzenlendiği konferansa Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuşmacı olarak katıldı.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, program öncesi BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ı makamında ziyaret etti. Rektör Yardım ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek bir süre sohbet etmenin ardından Prof. Tarhan ile beraber konferans salonuna geçti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından BEKGEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Kızıltaş, konferansın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Programda konuşan Dr. Öğr. Üyesi Kızıltaş, “BEKGEM’in hazırlamış olduğu ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele’ programına katıldığınız için teşekkür ediyorum. Şiddet her dönemde karşılaşılan insan hakkı ihlali, aile içi şiddet en fazla karşılaşılan sorundur. Gelişmiş ülkelerde yüzde 30, gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 50’ye ulaşmaktadır. Allah bile kadını emanet olarak görmüştür. Kadının önemli bir varlık olduğunu bilerek, onu emanet etmiştir.” dedi.  Katılımcılara, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a ve desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’a teşekkürlerini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kızıltaş, programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Sorunun ortadan kaldırılması kurumların ortak paydasıdır.”

Konuşmasına herkesi selamlayarak Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, kadına karşı şiddetin ülkelerin toplumsal sorunu olarak önümüze çıktığını söyledi. “Bugün burada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız.” diyen Rektör Yardım “Sorunun ortadan kaldırılması kurumların ortak paydasıdır.” ifadesini kullandı. Rektör Yardım konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadına yönelik şiddette karşı çıkmak insani bir duruştur. Kadınlar evde anne, eş ve kardeş, iş dünyasında arkadaşımız, siyasette paydaştır. Bu nedenle kadına karşı şiddetin türü ne olursa olsun, toplumda her yönüyle ortaya çıkarılması ve bu durumun bertaraf edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir toplum olmak için devletimiz bu konuda ciddi adımlar atmaktadır. Üniversitelere düşen görev ise bunun için araştırmalar yaparak, konuyu akademik olarak tartışmaktır. BAKGEM tarafından düzenlenen bu programın toplumsal farkındalığa katkı sunacağına inanıyor; konferansın hayırlı olmasını diliyor; Sayın Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a katılımından ve ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Programda hazırlanan slayt gösterisinin ardından sözü Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan aldı. Prof. Tarhan sözlerine konferansa büyük ilgi gösteren katılımcılara ve basına teşekkür ederek başladı. Kadına şiddet konusunun dünyanın kanayan yarası olduğunu ifade eden Tarhan son on yılda 2 bin kadar kadın cinayetinin olduğunu ifade etti. Tüm dünyada durumun bundan farklı olmadığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan dünyada kadına şiddette veya aile içi şiddette ciddi bir artışın olduğunu söyledi. Tüm bu sorunların köküne inilmesi, birtakım analizlerin yapılması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Tarhan kadın ve erkek beyninin nasıl çalıştığını anlattı.

“Baskıcılık yöntem olarak geri tepiyor.”

Nasihatin dozunda olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Baskıcılık yöntem olarak geri tepiyor. Çocuğu ters role iter. En güzel yöntem nasihat vermek yerine örnek olmaktır. Örnek olurken de doğru örnek olmak önemlidir. Totaliter olmamak gerekir. Katılımcılık olması lazım. Bir şeyler yapılacaksa veya bir yere gidilecekse hep beraber karar verilmelidir. İşleyiş aileden başlamalı. Zordur, çilelidir fakat yetenekler bu özgürlük ortamında gelişiyor. Çocuk anneye ve babaya fikrini söyleyebiliyor hem özgüven sahibi oluyor hem de aileye ait oluyor.” dedi.

Prof. Tarhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Evlilik rekabetçi bir hayat değildir. Birbirimizi tamamlamaktır. Ama bunu yaparken de ne ezileceksin ne de kendini ezdireceksin. Eşiniz bağırıp çağırmaya başladığı zaman beynin düşünen kısmını harekete geçirmek için ‘Ben seni anlamak istiyorum, biraz yavaş konuşur musun?’ dediğiniz zaman bağıran insanın ezberi bozulur ve dinlemeye başlar. Hisseden beyin değil düşünen beyin harekete geçer. İkna edip doğruyu bulmak önemlidir. Böyle yaptığınız zaman bağıran kişinin silahını elinden almış oluyorsunuz. Bu gibi yöntemler büyüyecek şiddet olaylarının önüne geçebilirsiniz.”

“Eşini öyle karşıla ki; yanına geldiği zaman, en doğru insana kavuştuğunu hissetsin.”

Doğru olanı sessizce yapmamız gerektiğini ve sonucunun sevgi ve güven olacağını ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “Çocuğunu öyle karşıla ki; eve geldiği zaman, en güzel yere geldiğini hissetsin. Eşini öyle karşıla ki; yanına geldiği zaman, en doğru insana kavuştuğunu hissetsin.  Anneni öyle karşıla ki; doğumundaki ağrıları lezzetle takas etsin. Babanı öyle karşıla ki; ömür boyu bir başka evlada imrenmesin. Fakiri öyle karşıla ki; ona serdiğinden büyük bir dua sofrası sersin. Zengini öyle karşıla ki; gönlünü gördüğünde, kendi gönlünün fakirliğinden kahretsin.” diyerek sözlerine son verdi.

Program, Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ın Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a plaket takdim etmesi, toplu fotoğraf çekimi ve Prof. Tarhan’ın kitap imzalaması ile sona erdi.

BEÜ Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Emanete Sahip Çık, Dur Artık” isimli konferans programına Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, BEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, Prof. Dr. Sabir Rüstemli ve Prof. Dr. Hakan Çoban, üniversitemiz akademik ve idari personelleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.