Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alan Bingöl, Muş ve Bitlis illerine dikkat çekti. Siirt'te düzenlenen bir sempozyuma katılan Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ilerisinde önemli bir deprem riski olduğunu vurguladı.

Bitlis'te Oturanlar Dikkat! O Bölgeler Karanlığa Gömülecek Bitlis'te Oturanlar Dikkat! O Bölgeler Karanlığa Gömülecek

Binaların Sağlam İnşa Edilmesi Gerekir

Moriwaki, Bitlis, Bingöl, Karlıova ve Muş gibi bölgelerin risk altında olduğunu belirterek, bu illerde sağlam binaların inşa edilmesi ve düzenli denetimlerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde yer almasına rağmen henüz büyük bir depremin yaşanmadığını aktaran Moriwaki, ancak gelecekte bu tür bir riskin devam ettiğini söyledi.Japon Deprem Uzmanindan Uyarilar Bingol Mus Bitlisi Isaret Etti

"Türkiye'deki Yapı Stokunun Yüzde 50'sinden Fazlası İzinsiz"

Depremlerde hasar görmesine rağmen çökmemiş binaların, doğru yapı denetimi ile inşa edilmiş olduğunu belirten Moriwaki, Türkiye'deki yapı stokunun büyük bir kısmının izinsiz olduğunu ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu vurguladı. "Doğru düzgün yaparsak bina çökmeyecek" diyen Yoshinori Moriwaki, "Sıkıntı ne? 21 milyon yapı stoku varsa maalesef yüzde 50'den fazlası izinsiz bina. Bunun için kontrolü iyi yapmak lazım." ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı