Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR’un Gençlik Programı’na başvuruların bir hafta içinde başlayacağını açıkladı. Bakan Işıkhan, Meclis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, bu programla üniversite öğrencilerine önemli bir fırsat sunulacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kamu üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilere yönelik müjdeyi verdiği programda, gençlerin hem iş deneyimi kazanması hem de gelir elde etmesi amaçlanıyor.
Gençlere Deneyim ve Gelir Desteği
İŞKUR Gençlik Programı, öğrencilerin üniversite eğitimleri sırasında iş deneyimi kazanmalarına yardımcı olacak. Bakan Işıkhan, öğrencilerin cep harçlıklarına katkı sağlarken, iş hayatına daha donanımlı bir şekilde atılmalarını sağlayacak eğitimler sunacaklarını belirtti. Bu eğitimler arasında CV hazırlama, mülakat teknikleri, iş arama motivasyonu, finansal okuryazarlık ve halkla ilişkiler gibi konular yer alacak.
Tecrübe eksikliğinin gençlerin iş gücü piyasasına girişteki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayan Bakan Işıkhan, program sayesinde öğrencilerin, eğitim aldıkları üniversitelerde ve tercih ettikleri alanlarda çalışma fırsatı bulacaklarını söyledi.
Günlük 1.083 TL Ödeme
Programa katılan öğrenciler haftada üç gün çalışabilecek ve günlük 1.083 TL ödeme alacak. Öğrenciler ayda beş gün çalıştığında 5.415 TL, 14 gün çalıştığında ise yaklaşık 15.162 TL gelir elde edebilecekler. Bakan Işıkhan, programa katılan öğrencilerin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanacağını da duyurdu.
Başvurular İŞKUR Gençlik Platformu veya İŞKUR Mobil Uygulaması üzerinden yapılabilecek. Tüm detaylar için 'genclik.iskur.gov.tr' adresi kullanılabilir.
Kimler Başvurabilecek?
Programa başvuracak öğrencilerin hane gelirinin üç asgari ücretin altında olması gerektiği belirtildi. Kontenjanların yoğun ilgiye göre artırılabileceğini ifade eden Bakan Işıkhan, rektörlerin de programa büyük destek verdiğini vurguladı.
Uygulama Alanları
Kamu üniversiteleriyle işbirliği içinde yürütülecek olan programda, öğrencilere teorik ve pratik eğitimler sunularak iş gücü deneyimi kazandırılacak. Programda yer alacak faaliyet alanları arasında ağaçlandırma, geri dönüşüm, enerji verimliliği, kampüs altyapısı ve bakım, sosyal kültürel etkinlikler, akademik destek hizmetleri, toplumsal hizmet projeleri ve dijital dönüşüm gibi çeşitli konular yer alacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl 200 bin, önümüzdeki dört yıl boyunca ise toplamda 1 milyon üniversite öğrencisinin programa katılmasının hedeflendiğini duyurdu.