Mayıs ortasında başlayan göç, balıkların nesillerini devam ettirmek adına gösterdiği azim ve mücadeleyi gözler önüne seriyor.
Yumurtlama dönemi boyunca göl çevresindeki tatlı su kaynaklarına doğru harekete geçen inci kefalleri, karşılarına çıkan güçlü akıntılara ve şelalelere rağmen yolculuklarını sürdürüyor. Adeta uçarcasına zıplayarak suyun yukarısına ulaşmaya çalışan balıklar, doğa tutkunlarına unutulmaz anlar yaşatıyor.
Özellikle Erciş ilçesindeki Deliçay ve Muradiye’deki Bendimahi Çayı, bu etkileyici göçü izlemek isteyen fotoğrafçılar, doğaseverler ve turistler için cazibe merkezi haline gelmiş durumda.
İnci kefalinin bu yıllık göçü, yalnızca doğanın döngüsüne değil, aynı zamanda bölge halkının ekonomik ve turistik yaşamına da büyük katkı sunuyor.
"İnci kefali ortalama 10 bin yumurta bırakıyor"
İnci kefalinin göç döneminde avlanmasının yasak olduğunu, bu süreçte hem balıkların hem de doğanın korunması adına vatandaşlardan duyarlılık beklediğini ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, inci kefalinin bu göçünün sadece ekolojik değil, aynı zamanda kültürel bir değer taşıdığını söyledi. Şuanda Erciş ilçesindeki balık bendinde bulunduklarını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Binlerce insanın toplandığını görmüyoruz. Aslında bu balıkla gelen bir farkındalık. Binlerce insan inci kefalinin göçünü izlemek için buraya geliyor. Balığın zıplamasını, görsel şölenini izlemek için. Göç şuanda en yoğun döneminde. İnci kefali ortalama 10 bin yumurta bırakıyor. Dolayısıyla bu dönemde bir balık, bir balıktan daha fazlası" dedi.