Slayt Gösterisi
Losev

İlaç zammı açıklandı: Piyasaya ilaç dağıtımı durma noktasına geldi

Videoyu Aç İlaç zammı açıklandı: Piyasaya ilaç dağıtımı durma noktasına geldi
A
a

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19 Şubat'tan itibaren geçerli olacak ilaç zammının açıklanmasının ardından ecza depolarının ilaç dağıtmaması ile ilgili konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Karabük Valisi Fuat Gürel’i makamında ziyaret etti. Bakan Koca, ilaç zammının 19 Şubat tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğine açıklayarak, “Bu süreçte bunu fırsata çevirmek isteyen üretici, depocu ve eczacıların olduğunu biz sahada müşahede ettik. Bununla ilgili sahada 900 denetim elemanımız halen aktif devam ediyor. Bunun dışında ayrıca 41 ilaca da fiyat düzenlemesi yaptık. Biz vatandaşımızı asla ilaçsız bırakmak istemiyoruz. Fırsatçılık yapanlara göz açtırmak istemiyoruz. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde bu denetimlerimizin devam edeceğini ve bu anlamda sorun yaşanabileceğini doğrusu düşünmüyorum. Ama buna rağmen sorun yaşayacak olan vatandaşlarımız olduğunda mutlak bizimle irtibatta olmaları gerektiğini ve bununla ilgili gereğin mutlak yapılacağını söyleyebilirim. Bizim ilaç takip sistemimiz var. Herkesin güvendiği ve bilinen üreticiden depocuya ve eczaneye tedarik zincirini takip eden bir sistem. Hem sistem ve hem de sahadaki denetimlerden bunu görebiliyoruz” diye konuştu.

“İlaçlara erişimde 3 aydan bu yana sıkıntı kendini hissettirmeye başladı”
Piyasada bazı ilaçların bulunmaması şikayetlerinin artması üzerine Denizli 16. Bölge Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Özer, ilaçlara erişimde yaklaşık 3 aydan bu yana sıkıntının kendini hissettirmeye başladığını kaydetti. Özer, “Sıkıntının euro kurunun güncellenmemesinde kaynaklandığı iddia ediliyor ilaç üreticileri tarafından. Kur şu an 2.95 TL olarak belirlenmiş durumda Sağlık Bakanlığı tarafından. Fakat malum olduğu üzere 6 TL civarında euro. İlaç üreticileri zam istiyor büyük olasılıkla fakat ülkemizin ekonomik gerçekleri ortada ve bakanlığımız bu konuda gerekli görüşmeleri yapıyor. Ancak irtibatta bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Biz eczacılar olarak ilaçları bulmak ve hastalara iletmek ile mükellefiz. İlaçların stoklandığı ile ilgili bir takım haberler çıkıyor. Bu konuda eczacılar yanlış değerlendiriliyor olabilir çünkü bir eczacı hiçbir zaman elindeki ilaca yok demez. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından da eczanelerimiz denetlenmektedir. Şu anda halihazırda Denizli'de piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili odamız WhatsApp gruplarından iletişim kurarak hastaları mağdur etmeden ilaçları temin etmeye ve bulmaya çalışıyor” diye konuştu.

“İlaçlara ulaşamıyorduk son iki gündür hiçbir şekilde bulamıyoruz”
Türk Eczacıları Birliği (TEB) 29. Bölge Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, son günlerde ilaca erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Biz, hastalarla her gün karşı karşıya geliyoruz. Gelin bakın eczanelerde antibiyotik bulamıyoruz. Bugün salgınlar var. Günde 150 tane aynı ilaçtan yazılıyor. Rafımda benim 2 tane var. Hangi birine vereceksin” dedi.

TEB 29. Bölge Manisa Eczacı Odası, bir süredir vatandaşların ilaca erişim konusunda yaşadıkları sıkıntılar ve eczacıların fiyat yükselmesi beklentisiyle stokçuluğa yöneldiği haberleriyle ilgili açıklama yaptı. 29. Bölge Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, yaklaşık 2 aydır ilaca erişim konusunda sıkıntı olduğunu belirterek, “Bunun tabii birkaç tane nedeni var. Özellikle son 2 ay öncesinden başlayan ‘ilaca zam gelecek' söylentisi ilaca erişimde sıkıntı oluşturdu. Eczacılar stok yapmaz. Eczacılar, ilacı depoda bulup halka ulaştırmakla görevli ve bu konuda etik değerleri olan, mesleğe başlarken eczacılık yeminiyle halka sağlık hizmeti sunacağını belirtmiş bir mesleğin mensuplarıdır. Bizim elimizde bulunan bütün ilaçlar ‘ilaç takip sistemi' tarafından izlenmektedir. Zaten elimizde bir ilaç olsa ve bunu stoklamış olsa İl Müdürlükleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından bu ilaçlar anında görülebilmektedir. Eczanelerin üzerine atılan stokçuluk ilaçları saklayıp zamdan sonra satacakları gibi yaftaları hiçbir şekilde biz kabul etmiyoruz. 13 Şubat tarihinde Bakanımızın ‘ilaca zam gelecek' diye bir açıklaması oldu. Bu açıklamadan sonra sıkıntılarımız tepe noktasına çıktı. Uzun süredir ilaçlara ulaşamıyorduk ama son iki üç gündür hiçbir şekilde ilaç bulamıyoruz. Basit ağrı kesiciler bile depodan bir veya iki adet şeklinde geliyor. Depo sayısı sınırlı. Biz Sağlık Bakanlığını, İl Sağlık Müdürlerini ve bu konuda yetkili kim varsa öncelikle eczanelerin üzerine bir çizgi çekip, depolar ve firmalara sıkı bir denetim yapmaya davet ediyoruz” dedi.

İlaç sıkıntısının üretici firmalardan kaynaklandığını ifade eden Balı, açıklamasına şöyle devam etti:

“Üretici firmalar zaten yıllardır euro kuruna göre fiyat veriyorlar. Euro kuru 2,69'du, şimdi 3,40'lara çıkacak. Onlar euro kurunun güncel olmasını istiyorlar. Daha da çok bir zam istiyorlar. Bu yüzden yeterli miktarda yollamıyorlar. Depo ayağında bu miktar kesiliyor. Eczaneler eleğin en altında bulunuyor. Öyle az ilaç geliyor ki işin sonunda denetimler yapıldı. Türkiye'de binlerce eczane denetlendi. 32 eczane stokçuluk ile suçlandı. Bizim rakamlarımız doğrultusunda binde birlere geliyor ama biz bunu bile kabul etmiyoruz. Biz hastalarla her gün karşı karşıya geliyoruz. Gelin bakın eczanelerde antibiyotik bulamıyoruz. Bugün salgınlar var. Günde 150 tane aynı ilaçtan yazılıyor. Rafımda benim 2 tane var. Hangi birine vereceksin.”

“İlaç temini konusunda sıkıntılar yaşıyoruz”
Erzurum Bölge Eczacı Odası Başkanı Hakan Özcan, ilaç temini konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığının 13 Şubat tarihinde 2019 yılı ilaç fiyatlandırması ile ilgili yapılan güncellemeleri duyurduğunu kaydeden Başkan Özkan, “Söz konusu açıklamada ilaç fiyatlarında meydana gelecek değişikliklerin 19 Şubat itibariyle geçerli olacağı da belirtildi. Bu değişiklik doğrultusunda ilaç sektörü ile mutabakata varılmış olmasını, ilaca erişim anlamında olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ancak ilaç piyasasında bir süredir yaşanan sıkıntılarımızın yeni kur oranının açıklanması ile birlikte ciddi seviyelere çıktığını belirtmek durumundayız” diye konuştu.

Ecza depolarından ilaç temini konusunda çok büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Özkan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ecza depolarına verilen siparişlerde sorunlar yaşanmakta, internet sipariş ekranlarına kısıtlamalar getirilmekte, telefon aracılığıyla verilen siparişler yerine getirilmemekte ya da eksik bir şekilde karşılanmaktadır. Karşı karşıya olduğumuz tablo, eczacılarımızın ilaca erişim konusunda sahada ciddi ve önemli bir tedarik sorununun yaşandığını gözler önüne seriyor. Yaşanan tedarik sıkıntıları sebebiyle 19 Şubat'a kadar halk sağlığı noktasında olumsuz sonuçların ortaya çıkacağı aşikardır. Öte yandan depoların tutumu sebebiyle meslektaşlarımız hastasına, bilhassa nöbet saatlerinde ilaç verme konusunda zorlanacak ve bu durum da eczacı ile hastayı karşı karşıya getirecektir.

İlaç tedarik sürecinde yaşanan sıkıntılar, kurun açıklanmasıyla tavan yapmış olsa da zaten bir süredir bu sıkıntılar devam etmekteydi. Sağlık Bakanlığı yapılan denetimler doğrultusunda 42 üreticide, 20 depoda, 32 eczanede stokla ilgili sıkıntı tespit edildiğini duyurmuştu. Bunun ardından hem Birliğimiz hem Bölge Eczacı Odalarımız tarafından stokçuluğu yapan her kimse karşısında olunduğuna dair açıklamalar yapılmış ve bahsi geçen isimlerin bildirilmesi halinde stokçuluk yaptığı söylenen kişilerle ilgili işlemler başlatılacağı söylenmişti.

İçinden geçtiğimiz süreçte İl Sağlık Müdürlükleri tarafından eczanelerimiz yoğun bir şekilde denetimlere tabi tutulmakta, bu durum da eczacılarımızı kamuoyunun gözünde ilaç yokluğunun sorumlusu gibi göstererek zan altında bırakmaktadır. Ülkemizin her köşesinde kesintisiz hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak oluşturulan intibanın karşısında olduğumuzu, zan altında bırakılmayı kabul etmediğimizi belirtmek isteriz.

Tüm bunlardan hareketle; kesintisiz sağlık ve ilaç danışmanlığı hizmeti verirken stokçulukla suçlanarak mesleğimizin itibarının zedelenmesini kabullenmemekle birlikte eczacı depolarının tutumu sebebiyle hastalarımızla karşı karşıya gelmemize sebep olacak her türlü tutum ve uygulamanın karşısında olduğumuzu beyan ediyoruz. Biz eczacılar halka en yakın sağlık danışmanı olma düsturuyla hastalarımıza hizmet verebilmek adına fedakarca çalışıyoruz ve halk sağlığını önceleyen bir mesleğin mensupları olarak aynı çaba ve hassasiyeti ilgili tüm tarafların göstermesini bekliyoruz.”

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.