Losev

II. Uluslararası Bitlis Sempozyumu Ertelendi

Videoyu Aç II. Uluslararası Bitlis Sempozyumu Ertelendi
A
a

Kürtler, Şehir, Şehirleşme ve Medeniyet konulu II. Uluslararası Bitlis Sempozyumu ertelendi.

Yapılan basın açıklamasında; çalışmaları uzun bir süredir devam eden, şehir, şehirlileşme sorun ve perspektiflerini konu alan bu seneki Bitlis Sempozyumu’nu ülke ve bölgemizin içinde bulunduğu çatışmalı kritik durumdan dolayı erteliyoruz.
 
İlki geçen sene Bitlis’te yapılan Uluslararası Bitlis Sempozyumu bu yıl 28-29-30 Ağustos tarihlerinde Bitlis, Al-Aman Hanı’nda düzenlenecekti. II. Sempozyumun akademik programı bu yıl Bitlis’in “Tarihi Şehir” gerçeğinden hareketle Bölgede yeni bir şehirleşmenin sorunları ve imkanlarını ele alacak, bu yönde Kürtlerde şehir ve modern toplum, şehir ve medeniyet, kültür, kimlik, ulus, devlet vs. sorunları akademik düzeyi yüksek bir programla tartışmaya açılacaktı. II. Uluslararası Bitlis Sempozyumu’nun bu yılki proramında 40’a yakın akademisyen, bilim adamı, aydın katılımcı şehir ve şehirlileşme konusunda sunacakları ilmi bildirgeler bulunmaktadır. Bölge’de Şehir ve sorunları ilk kez böylesi akademik bir forumda bu ölçüde ciddi bir şekilde ele alınacak, tartışılacak, konuşulacak Şehir sorunu Kürt siyasi ve toplumsal yaşamında, vatandaşlarımızın gündelik hayatında gündeme alınacak, şehir ve şehir sorununun içinde bulunduğumuz yaşam için yeri ve önemi ortaya konulacaktır.
 
Bitlis Bölgesinde akil adamlar, değerli şahsiyetler, vatandaşlar, toplum ve siyaset adamları ile yapmış olduğumuz istişareler; katılımcı ve dinleyicilerle içinde olduğumuz iletişim sonucunda Bitlis Akademik ve Düşünce Çalışma Grubumuz Bitlis Sempozyumu’nu, daha sonra tarafımızca belirlenecek bir tarihe erteleme kararı aldı. Bu konuda katılımcı, misafir ve dinleyicilerimize zamanında bildirimde bulundu.
 
Bitlis Sempozyumu şu gerekçelerle ertelendi;
 
* Şidettin, gerginliğin, çatışmaların, ölüm ve acı haberlerin her geçen gün arttığı, Bölge’de kritik bir atmosfer yaratıldığı böylesi bir durumda; “hiç bir şey olmamış” gibi oturup bilim konuşma, akademik çalışma yapmanın, çatışma dönemini normal görme, gündelik yaşamımızın bir parçası olarak sıradanlaştırma anlamı taşıyacağından; çatışma alanının akademik alanla aynı yer ve zamanda bulunmasına karşı çıkıyor, savaşı ve ölümleri olağanlaştırmaya kabul etmiyor, yıkım ve tahribatı meşrulaştırmanın karşısında duruyoruz. Bütün akademik ve bilim dünyasını, aydınlar ve vatandaş toplumunu çatışma ortamının meşrulaştırılması, normalleştirilmesi ve gündelik yaşamımızın bir parçası haline getirilmesine karşı çıkmaya çağırıyoruz.
 
* Çatışma ve şiddet ortamı yaşam ve varolma kaygılarının arttığı, insanlar içinde hayat tedirginlikleri ve korkularının yükseldiği zamanlardır. Bu ortamda Şehir üzerine konuşma gibi inşa, yaratma, düşünce üretme odaklı çalışmalar yerine korunma kaygıları önplana çıkmıştır. Bu şartlarda düzenlenecek bir Şehir Sempozyumu, normal şartlarda hakkettiği ilgiye doğal olarak karşılık bulmayacaktır. Ancak, Sempozyumun akademik programı şiddetin gölgesinde anlamsızlaştırılmayacak kadar değerli ve önemlidir bizim için.
 
* Siyasilerin kendi hedefleri için araşsallaştırmış oldukları savaş ve çatışmalar, kısa zamanda son bulmalı, normal kamusal ve akademik alan için imkanlar oluşturulmalıdır.
 
Şehir ve şehirli kültür ve medeniyetinin siyasal, toplumsal vs. sorunların çözümünde etkin rol oynadığı yeni bir zaman için çalışıyoruz. Şehir farklılıkların, sorunların çözümünde konuşmayı, dialog ahlakını, anlaşma kültürünü esas alan bir medeniyet mizacına sahiptir. İçinde yaşadığımız sorunların, büyük ölçüde, şehirlileşme bilinci, kültürü ve medeniyetiyle alakalı olduğunu düşünüyoruz. Modern şehir medeniyetinin gelişmiş olduğu toplumlar sorunlarını savaşla değil, barış ile çözmektedir. Dialogu, anlaşmayı, toplumsal akıl gücünü ve mantıklı argümanı esas almaktadır.
 
Bitlis Akademik ve Düşünce Çalışma Grubu Şehir ve medeniyeti konuşmaktan vazgeçmeyecek, ileri uygun bir tarihte, tekrar Sizleri Bitlis’te buluşmak için davet edecektir.
 
Kaynak : Bitlis Akademik ve Düşünce Çalışma Grubu adına / Yaşar Abdülselamoğlu

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.