Losev

Hurda Minibüs Bir Candan Kıymetliymiş!

A
a

Mahkeme, 3 yıl önce minibüs geçerken patlayan mayın nedeniyle ölen şoför Aydın Erol'a 27 bin, hurda minibüse ise 30 bin liralık tazminata hükmetti.

Hakkâri’nin Geçitli Köyü’nde 16 Eylül 2010’da minibüs geçerken yolda mayının patlaması sonucunda yaşamını yitiren sürücü Aydın Erol için ailesinin açtığı tazminat davasında mahkeme tuhaf bir karara imza attı.
 
Radikal'in haberine göre Van 3. İdare Mahkemesi aileye hurda minibüs için 30 bin 500, oğulları için ise 27 bin lira tazminata hükmetti. 13 bin lira ise avukatlık ücreti olarak geri alındı. 
7’si aynı aileden 9 kişinin yaşamını yitirdiği kazada 28 yaşındaki oğlu için dava açan baba Cahit Erol, mahkemede kendisine ailenin tek çalışan üyesi olan oğlundan çok minibüsün hurdasıyla ilgili soru sorulması üzerine kazanın ikinci yıldönümünde “Demek ki oğlumun canından daha değerli” diyerek hurdayı ve dava dosyasını protesto için mezara gömdü. Mahkeme 25 Nisan 2013’te sonlandı. Tazminat talebi, “Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun” kapsamında değerlendirildi. Böylece yasada belirtilen üst sınır üzerinden tazminata hükmedildi. Sonuç olarak anne ve babaya oğulları için 2013 limiti olan 27 bin 242 TL 95 kuruş ödenmesine hükmetti. Buna karşılık, reddedilen tazminat miktarı üzerinden de 13 bin 545 TL 42 kuruşluk vekâlet ücreti kesildi. Minibüse karşılık ise “kullanılamaz hale geldiği” gerekçesiyle kazanın olduğu 2010’dan değerleme alınarak 30 bin 500 TL tazminat verildi ve geçen zaman içerisindeki faizin de bunun üzerine konulması kararlaştırıldı. 
 
‘Koyun bile daha değerli’ 
 
Erol ailesinin avukatı Rojbin Tuğhan Kalkan, Güneydoğu ’da bu tarz davalarda bazen bir koyunun bile insandan daha önemli sayıldığını belirterek, şunları söyledi: “O kararı aileye söyleyemedim. Babası kararın böyle çıkacağını tahmin ettiği için aracın hurdasını gömdü. ‘Oğlumdan daha değerlidir muhtemelen‘ diyerek.. Çünkü mahkeme, oğluyla ilgili işlem yapmadı araç için yaptığı kadar. ‘Aracı ne yaptınız, hurdasını sattınız mı?’ diye defalarca sordu. Biz de bildirdik tabii. ‘Hurda satılacak durumda değil, aile de bunu düşünecek durumda değil’ dedik. Oğullarının ölümünden sonra aile tarumar oldu. Çocukları okulları bıraktılar, psikolojik tedavi gördüler. Ben sadece, bu kararı, o hâkimlerin vicdanına bırakıyorum.” Kalkan, Roboski ’de hayatını kaybeden köylüler için doğrudan 120 bin TL yatırıldığını hatırlatarak, “Roboski’de hayatını kaybedenler de bu yasadan yararlandırıldı. Başvurmadıkları halde bu ailelere 120 bin TL’ye tekabül eden bir para yatırıldı. Açıkça keyfi bir uygulama yapılıyor” dedi.
 
Aynı mahkeme borçlu çıkarmıştı
 
Van 3. İdare Mahkamesi aynı patlamada ölen Cani Dayan için ailesine 23 bin 165 TL 45 kuruş ödenmesi gerektiğine karar vermişti. Buna karşılık Dayan’a reddedilen tazminat üzerinden 29 bin 623 TL’lik avukat masrafı çıkarılmıştı. Dayan Ailesi’nin avukatı Rojbin Tuğhan Kalkan, bu karara itiraz etmişti. 
Kaynak : Radikal

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.