Slayt Gösterisi
Losev

Hizan'lı Tekniker Elektrikli Kalorifer Kazanı Üretti

Videoyu Aç Hizan'lı Tekniker Elektrikli Kalorifer Kazanı Üretti
A
a

Hizan ilçesinde yaşayan elektrik elektronik teknikeri Fatih Yavuz, ilçedeki hava kirliliğine karşı elektrikle çalışan tasarruflu kalorifer kazanı üretti.

Kış mevsiminde evlerin ısıtılması için kullanılan kömür kazanlarının çevreye ve havaya verdiği zararı göz önünde bulunduran Yavuz, bu olumsuzluklara karşı elektrikle çalışan tasarruflu kazan yapmaya karar verdi.
 
İlk olarak ilçedeki  demir doğrama ustalarından destek alıp kalorifer kazanı yapan Yavuz, daha sonra hazırladığı projedeki elektrik sistemini kazana entegre etti.
 
Yaptığı denemelerde  başarı sağlayan ve kazanın elektrik tüketimini de en aza indiren Yavuz, hazırladığı çalışmayı ilçe halkına tanıttı. 
 
Yavuz, vatandaşların projeye ilgi göstermesi üzerine ilçedeki birçok ev ve iş yerine kendi imalatı olan elektrikli kazandan takılmasını sağladı.
 
Yavuz, elektrik masrafından kaçınan vatandaşların, çevreye verdiği zararı farkında olmadığını belirtti.
 
İlçedeki hava kirliliğini en aza indirmek amacıyla böyle bir çalışma yaptığını anlatan Yavuz, usta öğreticilik yaptığı halk eğitim merkezindeki kursiyerlerle bu sorunu çözmek için çalışma yaptıklarını söyledi.
 
Yavuz, hava kirliliğine karşı elektrikli  çözüm ürittiğini bildirerek, şöyle konuştu:
 
"Yaptığımız kazanın harcadığı elektrik, kullanılan petek sayısına ve büyüklüğüne göre değişiyor. 5 petekli bir dairenin ısıtılması için aylık ortalama 120 lira  elektrik masrafı çıkıyor. Bu da elektrikli kazanın oldukça tasarruflu olduğunu gösteriyor. Kullananlar da oldukça memnun kaldı. 
 
Kazanın maaliyeti bin 200 lira. Ben de bin 500 liraya isteyen kişilerin ev ve iş yerlerine bu kazanı takıyorum. Kazanlarımız  kömür yerine elektrikle çalışıyor. Atölyemiz olmadığı için Hizan'daki demirci arkadaşlardan yardım aldık. Önce kazan yaptık, daha sonra bu kazanları elektrikli rezistanslarla ısıttık. Rezistansları kazana döşedikten sonra denemeler yaptık. Bir kaç denemeden sonra başarılı olduk. Destek alırsak seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmamızla bir nebze bile olsa hava kirliliğinin önüne geçmişsek ne mutlu bize." 
Kaynak : Yunus Okur

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.