Losev

Hizan Bölgenin Fıstık Üretimi Merkezi Olacak‏

Videoyu Aç Hizan Bölgenin Fıstık Üretimi Merkezi Olacak‏
A
a

Hizan ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarını Siirt’ten getirdikleri aşılarla fıstığa dönüştüren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçeyi, bölgenin fıstık üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Hizan ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen menengiç ağaçları Siirt’ten getirilen aşılarla fıstığa dönüştürdü.

Kaymakam Sedat İnci, yaptığı açıklamada, ilçedeki çok sayıda menengiç ağacını aşılayarak fıstık ağacına dönüştürdüklerini söyledi.

İnci, yapılan uygulamayla Hizan’ın ilerleyen dönemlerde çok önemli bir fıstık üretim merkezi haline geleceğine inandığını belirtti.

Menengiç ağaçlarının fıstık ağacına dönüştürülmesi amacıyla 2012 yılında Koçyiğit, Döküktaş, Sağırkaya, Ballı, Gönüllü köylerinde 5 bin ağacın aşılandığını ve bu ağaçlardan 4 yıl içinde kaliteli fıstık almayı hedeflediklerini bildiren İnci, ilçenin merkezi ve kırsal alanlarında bulunan bütün menengiç ağaçlarını fıstık ağacına dönüştürme kararı aldıklarını kaydetti.

Fıstıkların kalitesinin Siirt’ten gelen ihracatçı firmalar tarafından da beğenildiğine dikkati çeken İnci, şöyle dedi:

“Fıstık yetiştiriciliğini bölgede önemli bir sektör haline getireceğiz. Hizan fıstığını Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya hazırız. Fıstık bölgemiz için ‘Yeşil Altın’ olarak nitelendirilmektedir. Bölgemizin kalkınmasında önemli tarımsal ürünlerimiz arasında yerini almaktadır. İlçemizdeki tüm menengiç ağaçlarını fıstık ağacına dönüştürerek önemli bir ekonomik gelir elde edeceğiz.”

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özgür Umut Ayaz ise, yöredeki fıstık potansiyelini gördükten sonra Siirt’ten getirdikleri uzman ekiplerle fıstık yetiştiriciliğini hem öğretmeye hem de geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Aşılama, budama ve gübreleme çalışmalarıyla ağaçlardan alınan verimin her yıl arttığını bildiren Ayaz, şunları söyledi:

 ”Bölgemizde bulunan 10-15 köyde binlerce menengiç ağacı olduğunu biliyoruz. Bunların efsanesi 150-200 yıla kadar dayanıyor. Bugüne kadar ekonomik değerleri olmadı. Siirt’ten getirdiğimiz aşılarla böyle bir şey geliştirdik. Binlerce fıstık ağacımız var. Fıstık yetiştiğini gören köylüler de bize gelmekteler. Bu köylülerin aşılama ve budama talepleri olmaktadır. Bu kapsamda kaymakamlığımızca ‘Hizan İlçesi Fıstık Budama ve Aşılama Projesi’ ile toplamda 10 köyümüzde 2 bin 700 ağacın budaması yapıldı. Budaması yapılan bu ağaçlar Haziran-Temmuz aylarında aşılaması yapılıp üretime kazandırılacaktır.

Kaymakam İnci, Fıstık Yetiştiriciliği Kursunu Ziyaret Etti‏

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle açılan, fıstık yetiştiriciliği kursunu ziyaret etti.

Çalışma ve İş Kurumu il Müdürü Alaattin Arslan ile kursu ziyaret eden Kaymakam Sedat İnci, burada yaptığı konuşmada, ilçe merkezi ve köylerinde fıstık aşılama ve yetiştirme potansiyeli olduğu için kurs açtıklarını söyledi.

Yaklaşık 10 aydır Hizan’da görev yaptığını belirten İnci, şöyle konuştu:

“Köylülerimiz artık köydeki tarımsal veya zirai faaliyetleriyle geçimini sağlayamaz hale geldi. İnsanlar köyde yaptıkları uğraşlarla geçimini sağlayamadığı için mecburen büyük şehirlere göç ediyor. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün verilerine göre sadece Hizan bölgemizde toplamda buttum (menengiç) ağacı sayımız, Siirt sınırları içerisinde buttum ağaçları sayısından çok daha fazla. İlçemizde her aileyi zengin edebilecek seviyede fıstık üretimi yapılabilir.”

İlçe Tarım Gıda, ve Hayvancılık Müdürlüğünün alternatif gelir kaynağı üretebilmek ve Hizan’ın gelirlerini artırmak için sürekli bir araştırma içinde olduğunu belirten İnci, ilçenin büyük bir hazineye sahip olduğunu kaydetti.

İnci, “Buttum ağaçlarına yatırım yaparsak dördüncü yıldan itibaren vatandaşlarımız, köylü topraklarını terk etmeden, bulunduğu yerde geçimini sağlayabilecek. Köylerimizde fıstık yetiştiriciliği temel geçim kaynağı olacak. İnsanlara bu işi nasıl yapılacaklarını gösterelim diye kurslar açtık. Her bir kursiyerimiz sertifikasını aldıktan sonra bu işin bilimsel anlamda tekniğini öğrenecek” diye konuştu.

İnci’ye ziyaretinde kurum amirleri de eşlik etti.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.