Losev

HDP'li Mizgin Irgat’tan Başbakan'a ve İçişleri Bakanı'na soru önergesi

Videoyu Aç HDP'li Mizgin Irgat’tan Başbakan'a ve İçişleri Bakanı'na soru önergesi
A
a

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Ahlat'a yerleştirilen Ahıska Türkleri ile ilgili Başbakan'a ve İçişleri Bakanı'na yazılı soru önergesi sundu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını rica ederim. Mizgin IRGAT / Bitlis Milletvekili

Son zamanlarda basına ve kamuoyuna yansıdığı üzere Bitlis’in Ahlat İlçesinde güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köylere Ukrayna’dan getirilen Ahıska Türkleri yerleştirilmeye başlanmıştır. Ukrayna’dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla getirilen 72 Ahıska Türkü aile Muş ve Bitlis Valilerinin ve üst düzey bürokratların bulunduğu bir törenle karşılanmış, ardından da boşaltılan köylerde kendilerine tahsis edilen evlere yerleştirilmiş ve bu köylerdeki tarım arazilerinin kullanım hakkı kendilerine devredilmiştir.

Halkının çoğunluğunun Kürtlerden oluştuğu Bitlis ili ve çevresinde uygulamaya konulan ve bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalışan bu iskân politikası toplum tarafından kaygıyla izlenmektedir.

İskân politikaları imparatorluk bakiyesi üzerine kurulan Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk yıllarında farklı din, dil, kültür ve etnisiteleri tek bir potada eritmeye çalışarak homojen bir toplum inşa etmeyi planlayan, tipik bir ulus devlet refleksi olarak, özellikle Kürt nüfusunun yoğunlukta yaşadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde çokça kullanılmıştır. Uygulanan iç ve dış iskân politikalarının bir parçası olarak yürütülen ayıklama, saflaştırma ve benzeştirme süreci olan disimilasyon ve asimilasyon politikalarına başvurularak, iskân politikası uygulanan bölgelerin Türkleştirilmesi, bölgedeki devlet hâkimiyetinin, gücünün ve varlığının pekiştirilmesi amaçlanmıştır. Ancak uygulanan bu politikalar var olan sorunları katmerleştirip günümüze taşımaktan başka bir işe yaramamıştır.

Ahlat’ta uygulamaya konan bu iskan politikası Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından Genel Kurmay Başkanlığı’na sunulan “Çökertme Planı”nı yeniden akıllara getirmektedir.

Buna göre;

1) Ahıska Türkleri veya farklı bir etnik grubun Türkiye içinde herhangi bir yerde kalıcı olarak iskânının sağlanmasının yasal dayanağı var mıdır? Varsa nedir?

2) Söz konusu Ahıska Türkleri’nin yerleştirildiği bölge ile ilgili demografik yapı araştırması yapılmış mıdır? Yapılmış ise uygulamaya konan bu iskân politikasının uygulandığı bölge üzerinde ileriye dönük doğuracağı sonuçlar göz önüne alınmış mıdır? İlgili araştırma yapılmamış ise bunun nedeni nedir?

3) Ahıska Türkleri’nin yerleştirildiği ve arazilerinin tahsis edildiği köylerin asıl sakinlerinin şu anki yerleşim ve hukuki durumu nedir? Söz konusu köylerin asıl sakinlerinin bu köylere dönüşü neden sağlanmamıştır?

4) Asıl köy sakinlerinin en temel hakkları olan mülkiyet ve yerleşim hakları ne düzeyde korunmuştur?

5) Kamuoyuna yansımayan başka yerleştirmeler yapılmış mıdır?

6) Yapılan yerleştirmelerin ve bundan sonraki olası yerleştirmelerin planlaması hangi kurullarda yapılmıştır?

7) Söz konusu yerleştirmelerin kamuoyuna yansıyan ‘Çöktürme Planı’yla nasıl bir ilişkisi vardır?

8) Ahıskalı Türkler dışında ileriye dönük başka yerleştirme planlarınız nelerdir?

9) Demografik yapıyı değiştiren bu yerleştirme politikalarıyla hükümetiniz neyi amaçlamaktadır?

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.