DEM Bitlis Belediye
Losev

Hdp’li Irgat Trafik Kazalarının Araştırılmasını İstedi

Videoyu Aç Hdp’li Irgat Trafik Kazalarının Araştırılmasını İstedi
A
a

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Türkiye’deki trafik kazalarının nedenlerinin tüm yönleriyle araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Kısa bir süre önce kız kardeşini trafik kazasında kaybeden HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Türkiye’deki trafik kazalarının nedenlerinin tüm yönleriyle araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Bu amaçla TBMM’ye önerge veren Irgat, trafik kazalarının temel sorunlardan biri haline geldiğini belirterek, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın verilerine göre, 2005 yılından 2015 Haziran ayı arasında 10 milyon 357 bin bin kaza yaşandığını, bu kazalarda 42 bin 420 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 milyon 264 bin 441 kişinin yaralandığını bildirdi. 
 
Kaza sayısında neredeyse yüzde yüz artış
 
Resmi verilere göre her yıl trafik kazalarında artış yaşandığı ve 2005′te 620 bin 789 olan trafik kazası sayısının yüzde 93′lük artışla 2014 yılında 1 milyon 199 bine çıktığı bilgisine yer verilen önergede, sözkonusu istatistiklerin Türkiye’de trafik kazalarını önlemeye yönelik kapsamlı bir politika geliştirilemediğinin açık kanıtı olduğu belirtildi. Kazalar karşısında sürücü kusurlarının tek tedbir olarak görüldüğü ve trafik cezalarının artırıldığı, bunun da sonuçsuz kaldığına işaret edildi. Önergede şu ifadelere yer verildi:
 
“Trafik kazalarının asıl nedenlerini tespit edemeyen, ulaşım politikalarındaki kusurları yüzde 97 gibi insan kusurudur diyerek eğitim ve ceza uygulamalarına yönelen hükümet yetkilileri, kendi kusurlarını yıllardır örtmeyi temel bir politika haline getirmiş durumdalar. Bu yaklaşım her yıl binlerce ailenin ocağına ateş düşüren trafik kazalarını çözmediği gibi kazaların giderek artmasına, ekonomik ve sosyal açıdan katlanılan pek çok maliyeti ve olumsuzluğu da beraberinde getirmektedir.
 
Araştırmalar göstermektedir ki yolcu ve yük taşımacılığının karayollarındaki ağırlığı arttıkça trafik kazaları da buna paralel artmaktadır. Türkiye’de uygulanan ulaşım politikaları sadece karayollarındaki yükü her geçen gün daha da artırmak üzerine kuruludur. Duble yolların, üçüncü köprülerin, tünellerin kazaları engellemediği, karayollarındaki yükü azaltmadığı ortadadır. 1960′larda karayollarının ulaşım ve taşımacılıktaki yükü yüzde 60 iken bugün bu oran yüzde 98′e çıkmış durumda. Gelişmiş ülkelerde ise ulaşım ve taşımacılığın önemli bir kısmı deniz, hava ve demiryolları ile gerçekleştirilmektedir. Bunun en önemli nedeni daha ucuz ve daha güvenli olmasıdır. Bu anlamda kapsamlı bir politika geliştirmeyen hükümetlerin karayolu politikalarının, yaşana tüm olaylarda önemli sorumluluğu sözkonusudur.
 
Bu sorumlulukların yerine getirilmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan trafik cinayetleri nedeniyle yitip giden canlar beraberlerinde umudu ve sevinci de götürmektedir. Bu gerekçelerle meydana gelen trafik kazalarının nedenlerinin araştırılması ve bu kazaların bir daha yaşanmaması için önleyici tedbirlerin alınması amacıyla bir meclis araştırmasının açılması elzemdir.”
 
HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Bitlis’te 12 Haziran 2015 tarihinde meydana gelen trafik kazasında kız kardeşini kaybetmiş, annesi ve erkek kardeşi de kazada yaralanmıştı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.