DEM Bitlis Belediye

Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Hareketli bir hafta geride bırakıldı

Oldukça hareketli bir haftayı geride bırakıldı. Piyasalardaki belirsizlikler genel olarak hareketliliğe yön verse de haftanın son işlem gününde piyasaların üzerindeki sis bulutları biraz olsun dağılmışa benziyor.

A
a

Haftanın son gününde Avrupa'dan gelen büyüme son çeyrek büyüme rakamları beklentiler doğrultusunda geldi Çeyrek bazda yüzde 0.3 büyüyen Avrupa ekonomisinde büyüme verileri ivmesini korudu. Geçtiğimiz dönemlerde Avrupa ile arasında sorunların yaşandığı Yunanistan ise resmi olarak resesyona girmiş oldu.

Geçtiğimiz hafta Güneydoğuda bazı şehirlerde gerçekleştirilen operasyonların sonlanması ile yurt içerisinde biraz olsun pozitif bir hava yakalanmasına rağmen hafta sonu Suriye sınırında gerçekleşen operasyon ve bombalamalar Jeopolitik risklerdeki artışa işaret etmekte . Ekonomi tarafında ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz hafta enflasyonun ciddi bir tehdit olduğu uyarısı dikkat çekmiştir ABD'de ise Başkanlık günü Tatili olması nedeniyle piyasalar kapalı olacaktır. ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen'ın geçtiğimiz hafta faizleri bu yıl artırma planından geri dönmesinin muhtemel olmadığını ifade etmesi, fakat koşulları bu denli sıkılaşmaya devam etmesi durumunda beklemede kalmayı tercih edeceklerini açıklaması, fiyatlamalar üzerinde etkili olan başlıca unsur olmuştur.

Akşam saatlerinde 2,9281 seviyesinden işlem görmekte olan parite için ; ABD'de açıklanan perakende satışlar verisi USD/TL'de yükselişe sebep olsa da, hareketin uzun soluklu olamadığını gördük . Volatilite gün içerisinde düşük olduğu paritede yönü risk iştahı belirlemeye devam edecektir. Geçtiğimiz hafta Güneydoğuda bazı şehirlerde gerçekleştirilen operasyonların sonlanması ile yurt içerisinde biraz olsun pozitif bir hava yakalanmasına rağmen hafta sonu Suriye sınırında gerçekleşen operasyon ve bombalamalar Jeopolitik risklerdeki artışa işaret etmektedir. Ekonomi tarafında ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz hafta enflasyonun ciddi bir tehdit olduğu uyarısı dikkat çekmiştir. Bugün Türkiye'de TSİ 10.00'da "Çeyreklik İşsizlik Ortalaması" ve TSİ 11.00'da "Bütçe Dengesi" verileri açıklanacaktır. ABD'de ise Tatil olması nedeniyle piyasalar kapalı olacaktır. ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen'ın geçtiğimiz hafta faizleri bu yıl artırma planından geri dönmesinin muhtemel olmadığını ifade etmesi, fakat koşulları bu denli sıkılaşmaya devam etmesi durumunda beklemede kalmayı tercih edeceklerini açıklaması, fiyatlamalar üzerinde etkili olan başlıca unsur olmuştur. USDTRY paritesine baktığımızda ise yatay bir görünüm karşımıza çıkmaktadır.

DoubleLine Capital kurucusu ve CEO'su Jeffrey Gundlach, altın Fiyatlarında artışın devam edebileceğini belirtmiş, negatif faizlerin zararlı olduğuna dair belirtilerin sayısında büyük bir artış olduğunu ve merkez bankalarına güven sloganlarını olumsuz yönde etkilediğini savunmuştur. Diğer yandan mevcut küresel ekonomik durumda ABD Merkez Bankasının faiz artırımlarını erteleyeceği yönünde oluşan beklentiler sonrasında risk iştahında gözlemlenen artış sonucu, hisse senedi piyasalarında toparlanmalar ve Altın fiyatlarında gerilemeler gerçekleşmektedir. Küresel tedirginliğin tekrar baş göstermesi ile alım yönlü işlemlerde artışlar görülmeye devam edebilecektir.

Küresel piyasalarda ve hisse senetlerinde oluşan satış dalgasının biraz olsun hafiflemesi ve OPEC ile OPEC üyesi olmayan üretici ülkelerin birlikte hareket etme isteğinin farklı yetkililerce vurgulanması, petrol fiyatlarını pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca ABD'de faaliyetlerini sürdüren petrol ve gaz sondaj kuleleri geçen hafta düşüş göstermiştir. Diğer yandan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri önümüzdeki Mart ayında ülkesinin günlük petrol ihracatını 1,5 milyon varile çıkaracağını, hedeflerinin ise 22 milyon varil olduğunu açıklamıştır. Genel olarak negatif seyir izleyen Ham Petrol fiyatlarında, üretimin kısılması konusunda anlaşmaya varılacağı yönünde iyimser bir algı oluşması ile son 12 senenin dip noktasından tekrar yükselişler görüldü.

Suriye sınırımızda hafta sonu yaşanan gelişmeler doğrultusunda yurt dışı piyasalardan ayrışmış olarak haftaya başladık: Şahin açıklamalar yurt içinde kurda oynaklığa, BIST 100 endeksinde geri çekilmelere sebep olabilecektir.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.