Losev

Hac’daki izdihamda ölü sayısı 769’a yükseldi

Videoyu Aç Hac’daki izdihamda ölü sayısı 769’a yükseldi
A
a

Mekke’nin Mina bölgesinde “şeytan taşlama” sırasında yaşanan izdihamda ölenlerin sayısı 769’a yükseldi. Ölenler arasında iki de Türkiyeli bulunuyor. İzdihamlar ilgili Suudi Arabistan başmüftüsü “insanoğlunun kontrolü dışında bir olay” dedi.

Suudi Arabistan’ın Mekke kentinin dışında bulunan Mina bölgesinde “şeytan taşlama” sırasında yaşanan izdihamda ölenlerin sayısı 769’a yükseldi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı, Mina’da iki gün önce meydana gelen izdihamda ölü sayısının 769’a yükseldiğini, yaralı sayısının ise 934 olduğunu açıkladı.
Başmüftü: Kader kaçınılmaz

Suudi Arabistan başmüftüsü Abdülaziz bin Abdullah el-Şeyh ise hacdaki izdihamın “insanoğlunun kontrolü dışında bir olay olduğunu” söyledi.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’nin haberine göre, Abdülaziz bin Abdullah el-Şeyh dün Mina’da Suudi Arabistan İçişleri Bakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Nayif’la görüştü.

Başmüftü Nayif’e izdihamda hiçbir sorumluluğu olmadığını söyleyerek, “Kader kaçınılmazdır” dedi.
İki de Türkiyeli bulunuyor

769 kişinin hayatını kaybettiği izdihamda iki de Türkiye vatandaşı bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, daha önce 4 olarak açıklanan hayatını kaybeden Türkiyeli hacı sayısının yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını belirterek, Yozgat 1947 doğumlu Sahure Coşkun ile yine Yozgat 1945 doğumlu Cemaynur Bozkurt’un hayatını kaybettiğini açıkladı.

Günenç 6 Türkiyelinin de kayıp olduğunu belirtti.

Kayıp olduğu belirtilenlerin isimleri şöyle:

İsmail Aslan (Yozgat 1952 doğumlu), Şengül Aslan (Yozgat 1951 doğumlu), Satılmış Gençel (Yozgat 1941 doğumlu, Enver Karaküllah (kayıt yok) şirket görevlisi, Hikmet Çapar (Kastamonu 1937 doğumlu), İsmail Muzır (Kastamonu 1938 doğumlu).

Hayatını kaybedenler arasında 131 İran vatandaşının yanı sıra, Hindistan, Endonezya, Pakistan, Hollanda ve Fas vatandaşları da var.

Suudi Arabistan Kralı Salman, Hac organizasyonunun düzenlenmesi, güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi ve ‘yüksek soruşturma komisyonunun kurulması’ talimatını vermişti.
Tepkiler

Başta İran olmak üzere bazı ülkeler, Suudi Arabistan yönetimini Hac sırasında gerekli güvenlik önlemlerini almadıkları gerekçesiyle eleştirmişti.

Son olarak İran Başsavcısı Hüccetülislam Seyyid İbrahim Reisi, Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi mensuplarının izdiham nedeniyle yargılanmaları gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Dünyanın birçok yerinde böyle organizasyonlarda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bardağın dolu tarafından bakmak isabetli olur. İlla Suudi Arabistan’a fatura keselim gibi bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” demişti.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.