Yılmaz, TBMM Başkanlığı görevini Binali Yıldırım'a devretti

Kategori: Güncel - Tarih: 13 Temmuz 2018 00:00
Yılmaz, TBMM Başkanlığı görevini Binali Yıldırım'a devretti

Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz görevini, seçimi kazanan Binali Yıldırım’a teslim etti.

İYİ Partili Durmuş Yılmaz, görevini devreden Yılmaz, son KHK’yi hatırlatarak “Oradan ortaya çıktı ki, bugün itibariyle, bilmiyorum bir numaralı mühür bu mu, yoksa Sayın Cumhurbaşkanımızın elindeki mühür mü? Çünkü bu dakika itibariyle TBMM’nin Cumhurbaşkanımızın yokluğunda kendisini temsil etmesi gibi bir durum söz konusu değil, artık Cumhurbaşkanını yardımcısının elinde” dedi.

‘KUVVETLER AYRILIĞININ OLMADIĞI YERDE ÖZGÜRLÜKLER TAM YAŞANMAZ’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğinin hatırlatan Durmuş Yılmaz, şunları söyledi:

“Montesquieu’nun dediğine göre, anayasal hareketlere bu çerçeveden bakarsak, kuvvetler ayrımının olmadığı yerde özgürlükleri tam olarak yaşamamız mümkün değil deniliyor. Dolayısıyla Anayasamızın 104’üncü maddesinde açık ve net olarak belli ki, Anayasa’nın ve TBMM’nin yaptığı yasanın üstünde bir güç yoktur deniliyor ama şu andaki durum itibariyle bunun önümüzdeki dönemde nasıl işleyeceğini, nasıl gelişeceğini hep birlikte göreceğiz. Güçlü bir kuvvetler birliğine mi evrileceğiz, gerçekten kuvvetler ayrılığını muhafaza edecek miyiz edemeyecek miyiz, zaman içinde göreceğiz. Bütün milletvekillerine bu konuda titizlikle milletin iradesini bu meclis çatısı altında tecelli etmesi gerektiği konusunda çalışma ve gayrette olması gerektiğini düşünüyorum. Ve size başarılar diliyorum.”

YILDIRIM: HALKIN İRADESİ İLE ORTAYA KOYULAN BİR SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

Görevi süresinde yaptıkları nedeniyle Yılmaz’a teşekkür eden Binali Yıldırım, “Cumhuriyeti kuran irade cumhuriyetten önce Meclis’i açtı ve meclis Cumhuriyetin temellerini attı. Yakın siyasi tarihimizin son 50 yılında sistem değişikliği siyasetin gündeminde olmuştur. Millet iradesinin üzerinde başka bir güç yoktur. Halkın iradesi ile ortaya koyulan bir değişikliktir” dedi.

‘KİMİN VEKALET EDECEĞİ ANAYASA’DA KAYIT ALTINA ALINMIŞTIR’

Durmuş’un açıklamasına da yanıt veren Yıldırım, “Cumhurbaşkanına kimin vekalet edeceği Anayasa’da açıkça kayıt altına alınmıştır. Önceki parlamenter sistemde Meclis başkanıydı, bunda da cumhurbaşkanı yardımcısıdır. Bu da halkın onayına sunulmuştur. Bu onayı da halkımız vermiştir. O bakımdan yapılan, onaylanan, artık yürürlüğe giren konuların bir anlaşmazlık konusu gibi algılanmasının geleceğe yönelik çalışmalar bakımından bir faydası yoktur” diye konuştu.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/yilmaz--tbmm-baskanligi-gorevini-binali-yildirim-a-devretti-11638.html