Van Gölü’nün Tatvan Sahilinde dip temizliği çalışmaları başlatıldı

Kategori: Tatvan - Tarih: 15 Ağustos 2022 17:29
Van Gölü’nün Tatvan Sahilinde dip temizliği çalışmaları başlatıldı

Bitlis’in Tatvan ilçesi kıyısında 30 iş makinesiyle Van Gölü dip temizliği çalışmaları başlatıldı.

Çalışmaları yerinde inceleyen Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, 3 adet lastikli ekskavatör, 4 adet paletli ekskavatör, 3 adet büyük kepçe, 3 adet küçük kepçe ve 17 adet kamyonla çalışmalara başladıklarını ve 7 kilometrelik kıyıda 300 metre derinliğe kadar tarama yapılacağını söyledi.

Çalışmalar hakkında gazetecileri bilgilendiren Başkan Geylani, “Van Gölü temizlik çalışmalarımız devam ediyor ve bugün itibarıyla ilçemiz sahilinde dip temizliğine başladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı kapsamında havza kıyısındaki ilgili kurumlar tarafından yapılan çalışmada gölün kirliliğine neden olan nedenler ve arıtma tesislerinin durumları incelendi. Gölün kirlenmemesi için çalışmalar yürütülürken aynı zamanda arıtma tesislerindeki sorunlar giderildi. Bunlar yaklaşık 3 yıl sürdü ve geçen yıl Van’da dip temizliği başladı. Bugün de ilçemiz kıyısında dip temizliği çalışmalarına başladık. 7 kilometrelik sahil bandında 300 metre derinliğinde tarama yapılarak yaklaşık 1 metrelik çamur ve balçık alınmaya başlandı” dedi.

Çalışmaların belirlenen program çerçevesinde aralıksız sürdürüleceğini kaydeden Başkan Geylani, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ‘Van Gölü ve çevresinin doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak tescillenmesi, havzanın daha iyi korunmasına katkı sunacak. Bu karar Van Gölü için büyük bir karardır. NASA tarafından yapılan ‘Dünya Turnuvası' ismindeki online yarışmada yer alan fotoğraflar arasında Van Gölü'nün uzaydan çekilen fotoğrafı tüm güzelliğiyle birinci olmuştu. İnşallah bu güzelliği ve bu maviliği koruyacağız. Dip temizliği çalışmasını kısa sürede tamamlamayı planlıyoruz. Çalışmalara İşletme Mahallesi’ndeki kıyıda 30 iş makinesiyle başladık. Ayrıca bize Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iş makinesi desteği olacak. Kıyı temizliğimiz kirlilik durumuna göre dibe doğru kademeli olarak devam edecek” diye konuştu.

İş makineleriyle gölden alınan çamur ve balçık kamyonlara yüklenerek, yerleşim alanı dışında belirlenmiş döküm alanlarına götürülüyor.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/van-golu-nun-tatvan-sahilinde-dip-temizligi-calismalari-baslatildi-24877.html