Umutlar ZMAPP Adlı Serumda

Kategori: Dünya - Tarih: 14 Ağustos 2014 11:42
Umutlar ZMAPP Adlı Serumda

Batı Afrika ülkelerinde hayatı durma noktasına getiren ebola virüsüne karşı mücadele devam ediyor. Eboladan ölenlerin sayısı bin 100’e yaklaşırken, virüse karşı etkili olduğu iddia edilen ZMapp adlı ilacın Liberya’da kullanılacağı bildiriliyor.

Mart ayından itibaren Gine, Liberya ve Sierra Leone’de yayılmaya devam eden ebola virüsü son olarak Nijerya’ya sıçramıştı. Virüsten kaynaklı olarak ölen ilk kişinin iki yaşında olduğu ve Aralık ayında Gine’de yaşamını yitirdiği ortaya çıkmıştı.

Son resmi rakamlara göre, eboladan ölenlerin sayısı bin 69 olurken, toplamda kaydedilen vaka sayısı ise 1975’e yükseldi. Bu kişilerden en az 56’sı haftasonunda yaşamını yitirdi. Haftasonundan bu yana yaşanan ölümlerde Liberya 32 kişi ile önde gelirken, 71 kişinin daha virüse yakalandığı tespit edildi.

Liberya’dan sonra ölüm ve virüse yakalanmaların en yüksek olduğu ülke Sierra Leone oldu. Bu ülkede son günlerde 19 kişi yaşamını yitirirken, 53 yeni ebola vakası kayıtlara geçti.

Eboladan yaşamını yitirenlerin sayısı toplamda Gine’de 377, Liberya’da 355 ve Sierra Leone’de ise 334’e ulaşmış durumda.

Ebola virüsünün geçtiğimiz ay içinde sıçradığı Nijerya’da ise şimdiye kadar 3 kişi yaşamını yitirdi. Liberya’dan Nijerya’nın Lagos kentine giden Patrick Sawyer, 25 Temmuz’da eboladan yaşamını yitirmiş ve Sawyer’i tedavi eden bazı hastane çalışanları dahil birçok kişi de ebolaya yakalanmıştı.

İlk olarak 1976 yılında Zaire (bugün Demokratik Kongo Cumhuriyeti) ve Sudan’da görülen ebola salgınında 431 kişi yaşamını yitirirken, daha sonra aralıklı olarak Afrika’nın birçok ülkesinde onlarca salgın yaşandı. Her salgın onlarca hatta yüzlerce kişinin yaşamına mal olurken, şimdiye kadarki en büyük salgın ise halen devam ediyor.

Virüsün yayıldığı ülkelerde olağanüstü hal ilan edilirken, Nijerya dışındaki tüm ülkeler sınırlarını kapatmışlardı. Son olarak Nijerya yönetimi ülkede olağanüstü önlemler alınacağını duyurdu.

ZMAPP TEDAVİSİ UMUT OLACAK MI?

Şimdiye kadar yüz milyonlarca dolarlık fonun ayrıldığı ebola virüsüne karşı henüz tam olarak etkili bir ilaç bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde Liberya’da görev yapan iki Amerikalı doktora ZMAPP adlı serumdan verildiği ve doktorların daha sonra iyileştiği duyurulmuştu. Söz konusu doktorların iyileşmesinde ZMAPP adlı serumun mu etkili olduğu, yoksa doktorların kendiliğinden mi iyileştiği ise tam olarak bilinmiyor.

Son alınan bilgilere göre ise, Liberya Hükümeti ABD’li ilaç şirketi Mapp Biopharmaceutical Inc. ile ilişkiye geçerek ZMAPP adlı serumlardan almaya başladı. İlaç şirketi tarafından yapılan açıklamada, stoklardaki tüm ZMAPP serumlarının tükendiği bildirilmişti. Bu serumların Liberya’ya getirildiği tahmin ediliyor.

ZMAPP’ın başkent Monrovia’daki John Kennedy Hastanesi’ndeki uzman doktorlar gözetiminde kullanılacağı bildiriliyor.

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/umutlar-zmapp-adli-serumda-3863.html