Tatvan sahilinde Van Gölü dip temizliği devam ediyor

Kategori: Tatvan - Tarih: 23 Ağustos 2022 09:43
Tatvan sahilinde Van Gölü dip temizliği devam ediyor

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 30 iş makinesiyle başlatılan Van Gölü kıyısı dip temizliği çalışmaları aralıksız sürüyor.

Tatvan Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, ilk etapta 350 metre bandında çalışma yürüttüklerini ve gölden 1300 metreküp balçık ile çamur çıkarıldığını söyledi.

Kıyıdaki kirliliğin en yoğun olduğu bölgede çalışmaya başladıklarını vurgulayan Başkan Geylani, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı kapsamında Van Gölü havzasındaki ilgili kurumlarca başlatılan çalışma devam ediyor. Van Gölü kıyısındaki dip temizliği çalışması geçen yıl Van ilimizde başlatılmıştı ve oradaki çalışma devam ederken biz de birkaç gün önce burada çalışma başlattık. Tatvan sahil bandımız yaklaşık 7 kilometredir. 30 iş makinesiyle başlattığımız çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda sahil şeridi boyunca 350 metre bandında dip temizliği çalışması yürütülecek. Şuan kıyıdan 100 metre derinliğe kadar iş makineleriyle temizlik çalışmaları yapılıyor ve bu çalışma dibe doğru kademeli olarak devam edecek. Gölden alınan çamur ve balçıklar kamyonlara yüklenerek belirlenmiş noktalara taşınıyor” dedi.

Van Gölü’nün Tatvan kıyısını çamur, çöp ve balçıktan tamamen temizlemeyi hedeflediklerini belirten Başkan Geylani, “2-3 yıl içerisinde 7 kilometrelik kıyı bandımızı tamamen temizlemeyi planlıyoruz. Aynı zamanda bölgemizdeki arıtma tesisleri sorunları tamamen giderilecek. Alt yapı çalışmalarımız tamamlandığı için ilçemizde göle akan kanalizasyon artık hiç yok. Bazı köylerde göle yakın hayvan ahırları var ve onlar kaldırılacak. Yağmur ve kar suyuna karışan kirlilikler önlenecek. Dip temizliği devam ederken, gölün kirlenmesine neden olan tüm sorunlar giderilecek” diye konuştu.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/tatvan-sahilinde-van-golu-dip-temizligi-devam-ediyor-24881.html