Tatvan'da Peynir Fuarı Düzenlendi

Kategori: Tatvan - Tarih: 1 Eylül 2018 23:53
Tatvan'da Peynir Fuarı Düzenlendi

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından organize edilen "1. Bitlis Peynir Fuarı" kapsamında, Doğu Anadolu'nun 33 çeşit peyniri, Bitlis'in Tatvan ilçesinde sergilendi.

DAKA tarafından organize edilen ve 9 ilden 33 çeşit peynirin yer aldığı "1. Bitlis Peynir Fuarı" Tatvan’da açıldı. Tatvan Belediyesi bünyesindeki Kongre ve Sergi Salonu alanında gerçekleştirilen peynir fuarı açılışına Tatvan Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Bitlis İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Türk yemek uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, Instagram fenomenleri, blogerlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, 200'e yakın peynir çeşidi bulunan Türkiye’de yılda 661 bin ton peynir üretilerek 150 milyon dolarlık ihracat geliri sağlıyor. Buna karşılık Konya'dan biraz büyük olan Hollanda'nın yılda 890 bin tonluk peynir üretimi, 3.5 milyar dolarlık da ihracat geliri var. Dünya peynir ihracatında ise Almanya'nın ardından ikinci sıradalar. Fransa ise dünya liginde 3. sırada. Yani çok fazla peynir çeşidi olmayan Almanya 3,7 milyar dolarlık ihracatla birinci, iki-üç çeşit peyniri olan Hollanda ikinci iken, 200'e yakın peynir çeşidi ile Türkiye 22. sırada. Toplam ihracat hacmimiz ise 200 milyon dolar bile değil. Bizler daha çok üretimi artırıp ülkeye döviz getirmek zorundayız. Buradan hareketle Doğu Anadolu'daki peynir üreticilerini tek çatı altında toplayarak, bölgeye hareketlilik ve canlılık getirmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Tatvan'da 50 yıllık bir fuar geleneğinin olduğunu belirten Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy ise, “Tatvan’da fuar yapacak bir bina yoktu. DAKA tarafından desteklenerek inşa edilen bu Fuar Kongre ve Sergi Salonu’nu yılda bir kez sadece Tatvan Doğu Anadolu Fuarı için değil, mesleki diğer fuarlara da ev sahipliği yapmasını istedik. Bugün burada peynir alanında açılan fuar bunun bir başlangıcıdır. Peynir fuarının ilki düzenleniyor ve bu fuar artık geleneksel olarak her yıl düzenlenecek" dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesiyle “1. Bitlis Peynir Fuarı” açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra halkoyunları ekibi bir gösteri yaptı ve peynir stantları gezildi. 2 gün sürecek olan peynir fuarına, Bitlis'ten 12, Hakkari'den 7, Van'dan 4, Muş'tan 4, Kars'tan 2 ve Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Bingöl illerinden birer olmak üzere toplam 33 üretici katıldı.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/tatvan-da-peynir-fuari-duzenlendi-11773.html