Tatvan'da Eğitim Camiasını şok eden karar iddiası

Kategori: Tatvan - Tarih: 9 Şubat 2018 17:32
Tatvan'da Eğitim Camiasını şok eden karar iddiası

Tatvan Sadullah Gencer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Müdür yardımcısı olarak görev yapan Muhammed Zaid Doğru ile ilgili Tatvan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma sonucu verilen ve daha sonra Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün teklifi Bitlis Valiliğinin oluruyla uygulanan cezai işlem adeta eğitim camiası ve kamuoyunda şok etkisi yarattı.

Bitlis Bülteni13'te yer alan habere göre, Tatvan Sadullah Gencer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Müdür yardımcısı olarak görev yapan Muhammed  Zaid Doğru ile ilgili Tatvan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma sonucu  verilen ve daha sonra Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün teklifi Bitlis Valiliğinin oluruyla  uygulanan cezai işlem adeta eğitim camiası ve kamuoyunda şok etkisi yarattı.

Zaid Öğretmen: tüm Tatvan kamuoyu ve Eğitim camiasında tanınan, bilinen çalışkanlığı, dürüstlüğü ve liyakatiyle parmakla gösterilen ender öğretmen ve okul yöneticilerinden biridir. Hakkında güya yürütülen disiplin soruşturmasında hem uyarı cezası verilmiş, hem de okulunda yürüttüğü müdür yardımcılığı görevinden alınarak Tatvan İlçesi Fatih Ortaokuluna öğretmen olarak ataması yapılmıştır. Bizde bu süreçte bir gazetecilik sorumluluğu alarak ve Hz Ali'nin ifade ettiği gibi 'Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.' düsturuyla hareket edip bu haberi yapmayı uygun bulduk.

Cezai işleme gerekçe olan olaya kısaca değinmemiz gerekirse hiçbir resmi bağlayıcılığı olmayan aşağıda vermiş olduğumuz okulun Whatsapp grubunda yaşanan bir diyalog üzerine okul müdürünün talebiyle açılan soruşturma neticesinde böyle bir karar verildiğini görmekteyiz.

Zaid Öğretmen hakkında kısa bir kamuoyu araştırması yapıldığında: Çalıştığı okulla ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı, okulun önünde bulunan yoldan geçenlerin bile çalışkanlığına şahit olduğu, çalıştığı okulu devlet görevi olarak görmeyip, görevini ve okulunu kendi evi gibi benimseyip, en üst düzeyde sahiplenmişlikle yapan örnek bir eğitimci kimliğine sahiptir. Zira geçmiş dönemlerde bu çalışkanlığına şahit olan üst yöneticiler tarafından iki adet teşekkür belgesi ve iki adet başarı belgesiyle ödüllendirilmiş bir öğretmen ve okul yöneticisi olup bu ödülleri de tamamen hakkıyla üst yöneticilerin takdiriyle aldığı da tüm kamuoyunca bilinmektedir.

Zaid Öğretmen: mesleğini yaklaşık 15 yıldır öğretmen ve idareci olarak ifa etmektedir. Mesleki hayatı boyunca sayısız yerel ve ulusal eğitim, seminer ve kurslara katılımcı ve eğitici olarak katılmış ve hepsinde başarılı olmuştur. Bu etkinliklere katılırken tek gayesi olmuş, çalıştığı okula ve öğrencilerine daha fazla faydalı olmak istemiştir. Bir dönem Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Eğitici Bilgisayar formatörlüğü ve İl Koordinatörlüğü görevinde dahi bulunmuştur. Çalıştığı okula ısrarlı çalışmaları ve ulusal düzeyde katılım sağlayarak Türkiye genelinde çok sınırlı sayıda okula verilen CİSCO Networking Akademi yetkisini alarak, okuldaki öğrencilerinin mesleki hayatlarında onlara referans olması açısından sayısız öğrenciye bu kursu vererek sertifika almalarını sağlamıştır. Ayrıca yine çalıştığı okul adına spor kulübü kurarak bugüne değin okulundaki ve Tatvan'daki birçok öğrenci için gönüllü olarak basketbol kursları açarak öğrencilerini turnuvalara hazırlayıp bu alanda da birçok başarıya imza atmış örnek bir öğretmendir.

Cumhurbaşkanımız dahi bir çok platformda ABD ve Trump için ifade ettiği bir ifade olan 'Edepsizlik Etme'  ifadesi Yargıtay 18. dairesi tarafından benzeri bir disiplin olayının yargıya taşınması neticesinde  "Sanığın katılana yönelttiği sözlerin, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri ve kaba hitap tarzı niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi gerekmektedir." şeklinde emsal bir karar vermiştir. Zaid Öğretmen ile ilgili soruşturma konusu Whatsapp yazışmalarına bakıldığında, yazışmayı ve sataşmayı başlatan taraf olmadığı net bir şekilde ortadadır. Akabinde kendisiyle aynı okulda, aynı görevde çalışan müdür yardımcısının kendisine 'Sizde işinizi doğru yapın' söylemine karşılık olarak kullandığı apaçık ortadadır. Zira Yargıtay 18.dairesinin emsal kararı da aynen bunu kastetmektedir. Bir kişiye değil kişinin eylemine ve sarf ettiği ifadesine karşı hakaret amacı gütmeden ağır eleştiri olarak ifade edilmiştir.

Tüm bilgi ve belgeler ışığında olayı değerlendirdiğimizde geçmişi başarı, fedakarlık ve örnek bir Eğitimci göstergeleriyle dolu olan Zaid  Öğretmene, Yargıtay 18. dairesinin cezai işlem yapılmasına yeri yoktur dediği, ağır tahrik ve sataşma neticesinde kullandığı bir ifadeden dolayı kendisine verilen yukarıda belirttiğimiz cezaların çok ölçüsüz ve tutarsız olduğu apaçık ortadadır. Birçok Danıştay içtihadında Memurlara disiplin işlemine konu olmuş bir eylemden dolayı iki ceza verilemeyeceği ilkesi ülkemizde oturmuş bir hukuk normu iken böyle bir cezanın verilmiş olması çok manidar görünmektedir. Bu günlerde hangi Eğitim yöneticisine dokunursanız bin ah işitiyorsunuz. Zira Öğretmenler arasında okul yöneticisi olmak isteyen öğretmen sayılarının gün geçtikçe azaldığı, kendilerine birçok görev verildiği ve karşılığında aldıkları ücretinde dişe dokunur bir ücret olmadığını işitirsiniz. Birçok okula yönetici bulunamadığı, yalvar yakar yöntemlerle bazı öğretmenlerin okul yöneticisi yapılmaya çalışıldığını duyarsınız. Eğitim yöneticiliğinin cezp edici olmadığı ve eğitim yöneticilerinin birçok görev ve işle meşgul oldukları eğitim yöneticisi bulunamadığı bir dönemde, Zaid Öğretmen gibi bir öğretmenin habere konu edindiğimiz bu olayla ifa ettiği okul yöneticiliği görevinden alınması ve başka bir okula öğretmen olarak tayin edilmesi Tatvan Eğitim camiası zihninde ve tüm kamuoyunda vicdanları sızlatan bir karar olmuştur. Zira bizde tüm kamuoyu nezdinde şu soruları tüm yetkililere sormayı kendimizi mükellef sayıyoruz.

1-Zaid Öğretmenle ilgili bu işlem tesisine kadar başka bir işlem ve soruşturma yapılmış mıdır?

2-Zaid Öğretmen bir okul yöneticisi olarak hangi görevlerini yerine getirmemiş ya da getirememektedir?

3-Zaid Öğretmene bu cezaları verirken başka etkenleri mi, göz önünde bulundurdunuz?

4-Zaid Öğretmene bu cezaları verirken vicdanlarınız hiç sızladı mı?

5-Zaid Öğretmene tasvip etmediğimiz ifadesi karşılığında verdiğiniz cezalar vicdanen ağır ve ölçüsüz cezalar değil midir?

6-Tatvan da eğitim camiasında yaşanan bu tarz olayların hepsine böyle cezalar verilmekte midir, yoksa bir çok daha ağır ceza gerektiren olay ve kusurun üzeri çeşitli yollarla kapatılıp sümen altı  edilmekte midir?

Verilen cezalara bakıldığında bu soruları arttırarak devam edebiliriz ancak, başta da ifade ettiğimiz gibi haksızlık karşısında bizde üzerimizdeki sorumluğu yerine getiriyoruz. Bizde dikkatimizi çeken bu olay ve neticesi bir öğretmene verilen böyle bir cezayı kamuoyuna açıklamayı uygun gördük. Kararın nasıl alındığını ve bu karara götüren başka etkenler olup olmadığı hususlarında takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuyla paylaşıyor, bu olayın takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz.

 
Kaynak : Bitlis Bulteni13

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/tatvan-da-egitim-camiasini-sok-eden-karar-iddiasi-11124.html