Seçim kanununda değişiklik baraj yüzde 7 olacak!

Kategori: Güncel - Tarih: 14 Mart 2022 10:18
Seçim kanununda değişiklik baraj yüzde 7 olacak!

AK Parti ve MHP'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı seçim kanunu değişikliği teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

AK Parti ve MHP, seçim barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürmek için harekete geçti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, seçim kanunu değişikliği teklifini bugün TBMM Başkanlığı'na sundu.

15 maddelik teklifin ana başlıkları şöyle:
Seçim barajı yüzde 7 olacak
Seçime girme yeterliliğinde Meclis'te grup olma şartı kaldırılacak
İl ve ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kurayla belirlenecek
Sandık kurulu üyeliğine başka bir parti üyesi gösterilemeyecek.
Seçimlere kısa bir süre kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi mümkün olmayacak. Bunun için de seçmenin son bir yıl içerisinde sürekli olarak bulunduğu adres dikkate alınacak. Tayin ve atama gibi zorunlu haller istisna tutulacak. Bu maddeyle, özellikle muhtarlık seçimlerinde tartışma konusu olan seçmen kütüklerinin değiştirilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.


MECLİS'TE ORTAK AÇIKLAMA
AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı, TBMM'de düzenledikleri ortak basın açıklamasında yasa değişikliği teklifine ilişkin şu bilgiyi verdi:

"9 maddesi seçimlerin temel hükümleri, 1 maddesi mahalli idareler seçimiyle ilgili. Teklifimizin birinci maddesiyle seçim barajını yüzde 7'ye indirilmesini teklif ediyoruz. İkinci maddesiyle, kelime düzeltmeleri yapıp 'İttifakın aldığı oy toplamı barajı geçtiği takdirde milletvekili hesabı ve dağılımı partilerin oy sayısı dikkate alınarak yapılır' deniliyor. Teklifin üçüncü maddesiyle, siyasi partilerin seçimlere katılmalarına ilişkin TBMM'de grubu bulunma koşulunu çıkarıyoruz ve örgütlenme oranında kongre işlemlerinin yapmış olmasının aranmasını öngörmüş oluyoruz. Beşinci maddesiyle il seçim kurulunun ilişkin düzenleme mevcut. İl seçim kurulunun birinci sınıf hakimler arasından kura ile belirlenmesine ilişkin düzenlemeyi içerir. Altıncı maddesiyle, benzer düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için öneriyoruz. Yedinci maddesiyle, 'Sandık kuruluna üye bildirme hakkı olan bir parti, bir başka parti üyesini sandık üyesi olarak gösteremez' fıkrasını ekliyoruz. Sekizinci maddesiyle, mahalli idareler seçiminde yerleşim yeri adresine göre oluşturulan 1 yıl önceki seçmen kütüğüne göre yapılır düzenlemesi. Dokuzuncu maddesiyle, 'Adresi kapanmış olması sebebiyle, sistemde gözükmeyenler son seçmen olduğu yerde devam eder' fıkrası ekleniyor. Onbirinci maddesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum düzenlemesi yapıyoruz."

 
Kaynak : Gazeteduvar

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/secim-kanununda-degisiklik-baraj-yuzde-7-olacak--24724.html