Sarıkamış Şehitleri Bitlis'te Anıldı

Kategori: Bitlis - Tarih: 8 Ocak 2018 01:30
Sarıkamış Şehitleri Bitlis'te Anıldı

Bitlis Valiliği himayesinde El Aman Hanı bölgesinde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış şehitlerini anma programı düzenlendi.

Bitlis Valiliği himayesinde El Aman Hanı bölgesinde Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış Şehitlerini 103. Yıldönümünde anma programı düzenlendi. Bitlis-Tatvan karayolu üzerindeki El-Aman Hanı arkasında bulunan kayak merkezinde bir araya gelen öğrencilere, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu başta olmak üzere, askeri erkan ve diğer kurum amirleri eşlik etti.
Programda Sarıkamış Harekatında şehit olan askerlerin temsili kıyafetlerini giyen gençler Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu’na Kuran-ı Kerim ve sancak hediye ettiler.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program Kuran-ı Kerim Tilaveti ile devam ederken, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bilal Elkatmış’ın kısa konuşmasının ardından Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi Mehmet Törehan Serdar tarafından Sarıkamış Harekatının tarihçesini anlattı.

Daha sonra programda bir konuşma yapan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, ise Sarıkamış Harekatının, kadim ve köklü bir geleneğe sahip bu milletin, her türlü zorluğa ve şartlara rağmen yılmadığının en açık göstergelerinden biri olduğunu söyledi.

“Düşündükçe hepimizin yüreğini sızlatan bu öykü, inanıyorum ki tarihten önemli dersler çıkarmamız için de son derece anlamlıdır” diyerek sözlerine başlayan Ustaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti. “Tarihi şan, şeref ve kahramanlıklarla dolu bu ülkenin şühedaya duyduğu saygı, şüphe yok ki bu milletin öz değerlerine sahip çıkışının yalnızca bir ifadesidir. Tarihimizin hüzünlü olduğu kadar onurlu bir sayfasını oluşturan Sarıkamış Harekatı, kadim ve köklü bir geleneğe sahip bu milletin, her türlü zorluğa ve şartlara rağmen yılmadığının en açık göstergelerinden biri olmuştur. Sarıkamış şehitlerinin bu vatan için canlarını nasıl feda ettiklerini biliyoruz. Sarıkamış’ta bir kahramanlık destanı yazan, geri adım atmayı hiçbir şekilde düşünmeyen, vatanın birlik ve bütünlüğü, istiklali için bedenini siper eden 90 bin Mehmetçiğimizi hepinizin huzurunda saygı ve minnet duygularıyla anıyorum. Düşündükçe hepimizin yüreğini sızlatan bu öykü, inanıyorum ki tarihten önemli dersler çıkarmamız için de son derece anlamlıdır. Ayrıca bugün Cudi, Gabar dağları ile Sehi bölgesi başta olmak üzere ülkemizin çeşitli bölgelerinde ilimizin kırsallarında kahraman Mehmetçiğimiz, terörü bu topraklardan temizlemek ve tüm vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için cansiperane mücadelesine devam etmektedir. Sarıkamış’taki ruh, bugün de yaşamakta ve yüreklerde bu iman var oldukça da yaşamaya devam edecektir” diye konuştu.

Sarıkamış Harekatının tarihte önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Ustaoğlu, “Tarih tekerrürden ibaret derler. Hiç tarihten ibret alınsaydı, tarih tekerrür eder miydi? Tarihten ibret almamız lazım. O yazlık elbiselerle yaklaşık 2 bin 700 rakımlı Sarıkamış’ın o yüksek dağlarında vatan, millet, devlet ve değerleri için 90 bin vatan evladının, canlarını hiçe sayıp nasıl donarak şehit olduğunu biliyoruz. Bu, eşsiz bir fedakarlık ve kahramanlık örneğidir. Anadolu’nun her tarafı, yetimlerini, çocuklarını cepheye göndermiş, dul anaların olduğu diyardır. Bu diyar kolay savunulmadı. Gazi Mustafa Kemal’in sözünü ettiği şu temel esası asla unutmamalıyız: “Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır” Bugün içinde bulunduğumuz durumda da yine 7 düvel tüm ülkemizin Anadolu’muzun dört bir yanında ve dışarıda, içerdeki yerli işbirlikçileri de bularak ülkemizi tekrar Mondros dönemine götürme gayreti ve çabası içindeler. Ama onlar şunu bilsinler ki, bu milletin gönlündeki ila-i kelimetullah sevgisi ve inancı, bu ülkenin her yöresindeki manevi şahsiyetler, bu toprağın her karışındaki şüheda, buraların manevi bekçileridirler. Son olarak bir 15 Temmuz hadisesi yaşadık. Ülkemizi, birliğimizi ve dirliğimizi nifak tohumlarıyla parçalamak isteyen bir şarlatana ve onun itlerine milletimiz hiçbir ideoloji, mezhepsel fark, siyasi düşünce ve etnik köken ayrımı gözetmeksizin birlik beraberlik içerisinde top yekün karşı çıkmış ve memleketimizin birlik ve beraberliğini muhafaza etmiştir” şeklinde konuştu.

Programın sonunda şiirler okundu, ardından şehitlerimiz için dua edildi.
 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/sarikamis-sehitleri-bitlis-te-anildi-2-11025.html