Şair Yılmaz Odabaşı

Kategori: Kimdir ? - Tarih: 9 Ekim 2013 17:31

Yılmaz Odabaşı (d. 15 Ağustos 1962), Kürt kökenli şair, yazar, gazeteci.

Yılmaz Odabaşı 15 Ağustos 1962'de öğretmen bir ailenin ilk çocuğu olarak Diyarbakır'da doğdu. İlk öğrenimine de bu şehirde başladı fakat sırasıyla Ankara ve Kayseri'de sürdürdüğü öğrenim hayatının bu ilk bölümünü Gaziantep Şehit Şahinbey İlkokulu'nda tamamladı. Orta öğrenimini Diyarbakır Atatürk Ortaokulu ve Diyarbakır Lisesi'nde tamamlayan Odabaşı, 12 Eylül 1980 darbesi ile tutuklanınca, kazandığı Hukuk Fakültesi’ne gidemedi.

Gözaltına ilk alınışı 1974 yılına rastlar. Suçu ise arkadaşlarıyla birlikte okulun kalorifer kazanını dinamitlemektir.Gözaltına ikinci kez, Diyarbakır’a giderken valizinde bulunan kitaplar nedeniyle alınır. Bu ikinci gözaltı, düşlerine çöreklenen ilk karaltı; zapturapt bir iklimin, kökünden dinamitlenmiş öykülerin habercisidir.

Uzun süre saflarında yer aldığı Özgürlük Yolu hareketinin ardından Dev-Yol ilgisini çeker. Henüz içinde yer almadığı bu örgütün yayınları ile yakalanır ve Kurdoğlu Kışlası’na götürülür. Sorgusu tamamlanınca Diyarbakır Cezaevi günleri başlar. Gün yıkılır,sancısı yakılır bir koca kentin; yakılır da ilişmez kimseler. Her gün artan kısıtlamalara karşı cezaevi genelinde başlatılan açlık grevine katılmış ve genç yaşına rağmen mide ülseri hastalığına yakalanmıştır. Gözaltında ve cezaevinde yaşadıklarını Eylül Defterleri isimli kitabında anlatmıştır.

Cezaevi günlerinin ardından Yeni Olgu, Oluşum ve Edebiyat81 dergilerinde ilk şiirleri yayınlanınca ülkeyi terk etmekten vazgeçer. İlk kitabının hazırlıklarını yaparken, kendi söyleşiyle cebren ve hile ile askere alınır. Askerin el koyduğu şiirler, hapiste dışarı çıkaramayacağını düşündüğü için yastık kılıfına sakladığı şiirler derken, askerlik de kitap için yaptığı çalışmaları aksatmıştır.

Askerliği bitince tabela ressamlığı ve tıbbi mümessillik yapan Odabaşı, yaşamı boyunca birçok işte çalışmıştır. Yazıhane katipliği, tabela ressamlığı, garsonluk ve simitçilik bunlardan bazılarıdır. Kültür Kitabevi’ni açıp bir süre de kitabevi işletmiştir.

Nitelik, Yamaç, Yarın, Dönem, Oluşum dergilerinde ve Yazko Somut gazetesinde çeşitli yazıları yayınlanan şair, 1984 yılında yine gözaltına alınır. İlk şiir kitabının imhasına karar verilir ve daktilosu elinden alınır. Gözaltı günleri bittiğinde şiirsizdir artık. O güne dek yazdığı şiirlerin hepsi imha edilmiştir. Yine de yılmaz, cezaevi günlerinde Esat Oktay Yıldaran bile yıldıramamıştır onu, her dizesini hatırlayıp Siste Kalabalıklar isimli kitabını yeniden yazar. Bu kitabın yazılışında Edip Akbayram’ın maddi ve manevi desteği olmuştur.

Ulusal Basın Ajansı Güneydoğu temsilciliği ve Yeni Düşün Gazetesi temsilciliği, Ortadoğu Haber Ajansı Haber Müdürlüğü, 2000’e Doğru dergisi Diyarbakır büro şefliği ve Turkish Daily News Gazetesi Güneydoğu temsilciliği yapan Odabaşı, Güneydoğu’da Gazeteci Olmak adlı kitabı yazdı.Bu kitabı ile Çağdaş Gazeteciler Derneği yılın gazetecisi ödülünü kazandı.

Aynı Göğün Ezgisi isimli şiiri Grup Kızılırmak tarafından bestelenmiştir ve albüm de aynı ismi taşımaktadır. Ahmet Kaya'nın Hoşçakalın Gözüm albümünde yer alan Yakarım Geceleri şarkısı, Onur Akın'ın Ey Hayat, Bana Bir Gül Ver ,Dağınık Gazel, Yenik Serçe, Aşk Bize Küstü şarkılarının sözleri de Yılmaz Odabaşı tarafından yazılmıştır.
Eserleri
Hikaye

    Kül Aşklar (1991)
    Çocuklar ve Adresler (1992)
    Kuşlar Uzaktı Sonra (2002)


Şiir

    Siste Kalabalıklar (1979-1984 şiirleri)
    Yurtsuz Şiirler (1987)
    Reşo, Talan İklimi (1987)
    Aynı Göğün Ezgisi (1988)
    Feride (1990)
    Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur (1992)
    Günlerin Çarmıhında (1994)
    Cehennem Bileti (1995)
    Aşk Bize Küstü (1997)


Deneme

    Sevginin Herkesten Şikayeti Var (1996)
    Hayatın Düşlere Borcu Var (2013)


Anı

    Eylül Defterleri (1991)

Araştırma - İnceleme

    Güneydoğu’da Gazeteci Olmak (1994)

Günlük

    Bütün Kanamalar Umuttan (1995)

Gazete Yazıları

    Düş ve Yaşam (1996)


https://www.bitlishaber13.net/haberprint/sair-yilmaz-odabasi-1292.html