Ölüm kavşağına ilk tepki HDP Tatvan İlçe Eş Başkanından

Kategori: Tatvan - Tarih: 23 Eylül 2016 23:25
Ölüm kavşağına ilk tepki HDP Tatvan İlçe Eş Başkanından

HDP Tatvan İlçe Eş Başkanı Mustafa Özcan, Tatvan-İran-Van kavşak kazalarına ilişkin açıklama yaptı.

HDP Tatvan İlçe Eş Başkanı Mustafa Özcan,  öncelikle kazada hayatını kaybeden kişilere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek, kederli ailelerin acısını paylaştıklarını belirtip sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu kavşak Tatvan-Van-İran yol kavşağıdır. Bu kavşağa böyle sıradan bakılmaktan vazgeçilmelidir. Bu kavşak Tatvan ile Uluslararası ulaşımın sağlandığı yoldur. İran’a transit giden tırlar ve diğer ağır araçlar şehir içi uluşama girmemelidir. Çok önemli ve o kadarda tehlike saçan bir yoldur. Her yıl bu kavşak da onlarca kaza oluyor, çoğu da ölümlü kazalar. Daha fazla hayatlar sönmesin, aileler dağılmasını istenmiyorsa acil çözüm bulunsun. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilerinin duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bugün kavşakta yaşanan ölümlü kazadan dolayı şehir içi taşımacılık yapan esnaflar haklı olarak kontak kapattı. Yetkilerden olaylara duyarlılık gösterilmiyor, çözüm bulmuyorlar. HDP grubumuz adına Bitlis Milletvekilimiz Mizgin Irgat, ulaştırma bakanına soru önergesi vermiş ve bu kavşağın ölüm kavşağına dönüştüğünü ve daha fazla ölümler olmaması için çözüm bulunmasını istemiştir. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, Van’dan Tatvan’a gelip bu sorunu çözmüyor.” 
 
Tatvan halkı, sivil toplum örgütleri bu sorunu çözümü için daha fazla çaba harcamalıdır diyen Özcan, kendilerinin de bu sorunun çözümü için takipçi olacaklarını söyledi.
                                                                                                                                  
Daha önce HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Tatvan üç yol için verdiği soru önergesi şu şekilde:
 
-TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA-

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Mizgin IRGAT
HDP Bitlis Milletvekili  
 
Bitlis, Tatvan ve Ahlat’ı birbirine bağlayan Bitlis-Tatvan-Ahlat kavşağında meydana gelen trafik kazaları her geçen gün artmakta, birçok insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olmaktadır. Şehrin içinde bulunan ve uluslararası transit ticaret yolu olarak kullanılan Bitlis-Tatvan-Ahlat kavşağı Türkiye ile İran arasında yapılan ticaretten ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu arasındaki tek geçiş noktası olmasından kaynaklı yoğun araç trafiğine sahip olmakta, yetersiz yol ve ışık çalışmalarından kaynaklı her gün birkaç kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmaktadır. Öyle ki halk içinde adı ‘ölüm kavşağı’ olarak kullanılmaya başlanmıştır. Seçim vaadi olarak var olan trafik sorunlarını biraz olsun azaltmak ve Tatvan’ın sosyoekonomik durumunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla yıllar önce yapılacağı söylenen çevre yoluyla ilgili herhangi bir çalışma da bulunmamaktadır. Bu bağlamda;

-Bitlis-Tatvan-Ahlat kavşağında son 15 yılda kaç kaza meydana gelmiştir?
-Son 15 yılda meydana gelen kazalarda kaç kişi hayatını kaybetmiş ve kaç kişi yaralanmıştır?
-Bitlis-Tatvan-Ahlat kavşağında meydana gelen trafik kazalarını azaltmak ve önlemek amacıyla bakanlığınız herhangi bir çalışma yapmayı düşünmekte midir?
-Bitlis-Ahlat-Tatvan transit yolunun yapılacak bir çevre yoluyla şehrin dışına taşınmasına dair mevcut bir projeniz ve çalışmanız var mıdır?
-Türkiye’nin batısına yoğun bir şekilde yol yapım çalışmaları mevcutken, uluslararası ticaret açısından önemli bir geçiş ve aktarma merkezi olan Tatvan’da yol yapım ve yatırım çalışmaların yapılmamasının nedenleri nelerdir?
Kaynak : Bitlis Bülteni13

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/olum-kavsagina-ilk-tepki-hdp-tatvan-ilce-es-baskanindan-9014.html