Nepal'de 7.9 Şiddetinde Deprem: 800 Ölü!

Kategori: Dünya - Tarih: 25 Nisan 2015 19:50
Nepal'de 7.9 Şiddetinde Deprem: 800 Ölü!

Nepal'de meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 800'ü geçtiğini belirtiliyor. Depremin dünyanın en yüksek dağı olan Everest'te yol açtığı çığ düşmesi sonucu da en az 8 kişinin öldüğü bildirildi.

Nepal'de yaşanan deprem felaketi, faciaya yol açtı. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, başkent Katmandu ile Pokhara kenti arasındaki alanda meydana geldiğini açıkladığı depremin yerel saatle 11.56'da, yerin sadece 11 kilometre derinliğinde meydana geldiğini belirtti.

Yıkıma yol açan bu ilk depremden bir saat sonra 6,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana daha geldi.

Nepal Emniyeti'nden BBC'ye konuşan bir yetkili, ölü sayısının 800'ü geçtiğini, ölenlerin 467'sinin ise başkent Katmandu'dan olduğunu söyledi. Yetkililer enkaz altında kalanlar olduğunu ve ölü sayısının artmasını beklediklerini kaydetti.

Katmandu'da yıkılan tarihi yapılar arasında kentin simge yapılarından Dharahara kulesi de bulunuyor ve birçok kişinin bu yapının enkazında mahsur kalmış olmasından korkuluyor.
Deprem, ülkedeki asırlık tapınakları yerle bir ederken, dünyanın en yüksek dağı olan Everest'te de çığ düşmesine neden oldu. Everest Dağı'nda yaşanan çığ felaketinde en az 8 kişinin öldüğü bildirildi.

Deprem Pakistan, Bangladeş ve Hindistan'da da güçlü bir şekilde hissedildi. Hindistan'da, Başbakan Narendra Modi, kabine üyelerini depremden etkilenen bölgelerdeki durumu tespit etmek üzere toplantıya çağırdı. Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif ise Nepal'e yardım göndereceklerini söyledi.

Uluslararası kuruluşlara yardım çağrısı

Nepal Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, yaşadıkları felaket dolayısıyla uluslararası yardım kuruluşlarının desteğine ihtiyaçları olduğunu duyurdu.

Nepal'de 1934 yılında da 8 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı. Yaşanan bu depremin 1934'deki depremden bu yana ülkedeki en büyük deprem olduğu da kaydediliyor.

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/nepal-de-7-9-siddetinde-deprem--800-olu--5657.html