Nemrut Krater Gölü'ndeki yapılan betonarme yapı yıkılacak

Kategori: Güncel - Tarih: 8 Nisan 2021 15:42
Nemrut Krater Gölü'ndeki yapılan betonarme yapı yıkılacak

AK Parti Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, Nemrut Krater Gölü kenarına yapılan betonarme yapının yıkılacağını belirtti.

Bitlis’in Tatvan, Güroymak ve Ahlat ilçe sınırları içerisinde bulunan Nemrut Dağı zirvesindeki Nemrut Kalderası’nda vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla doğaya uyumlu bazı tesislerin yapılması için, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü tarafından ihale yapılmış ve bir müteahhit firma işe başlamıştı. Nemrut Krater Gölü kıyısında yürütülen inşaat çalışması ve yapıların, doğaya uygun olmaması ve kötü görüntüye sebep olmasından dolayı, bölgedeki sivil toplum kuruluşları (STK) ile doğaseverler ve vatandaşlar duruma tepki göstererek, inşaatın durdurularak beton yapıların kaldırılmasını istediler.

Duruma duyarsız kalmayan Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, Bitlis’teki STK’lar adına Ankara’ya giden Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ile birlikte, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde toplantı gerçekleştirdi.

Yapılan toplantı neticesinde, Nemrut Kalderası’ndaki beton yapının kısa sürede sökülüp kaldırması, bölgenin eski doğal haline geri getirilmesi ve kaldera dışında karşılama alanı ile seyir tepesinin yapılması kararı alındı.

STK’lar ile vatandaşların talepleri doğrultusunda çalışmalar yaptıklarının söyleyen Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, “Nemrut Dağı, Nemrut Kalderası ve Nemrut Krater Gölleri doğal güzelliklere sahip değerli varlıklarımızdır. Orayı korumak ve en doğal, en güzel haliyle bizden sonraki nesillere bırakmak için çalışıyoruz. Tabiat anıtı, turizm alanı, birinci derecede doğal sit alanı ve Ramsar alanı, yani uluslararası öneme sahip sulak alan statüsünde bulunan bir Nemrut Kalderası, aynı zamanda UNESCO’nun küresel jeopark ağına dahil edilmesi için yapılan başvuru ve çalışma süreci de devam ediyor. Bu nedenle yaptığımız görüşmeler sonucunda oradaki beton yapıların kaldırılması ve doğal haline getirilmesi kararı alındı. İnşallah kısa sürede orası en doğal ve en güzel hale getirilecek. Aynı zamanda, ziyaretçilerin taleplerini karşılayacak şekilde Nemrut Dağı zirvesinde bir karşılama alanı, sosyal tesis ve seyir tepesi yapılacak. Proje çalışmalarına başlandı. Tabiat anıtı, sit alanı ve Ramsar alanı ile UNESCO’ya olan başvuruya zarar vermeyecek şekilde bir çalışma yürütülecek” dedi.

Katkı ve desteklerinden dolayı Milletvekili Cemal Taşar ile Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) ve STK temsilcilerine teşekkür etmek istediğini belirten Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası, Bitlis Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bitlis İl Temsilciliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Temsilciliği, Türkiye İnsani Yardım Vakfı (İHH) Bitlis Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti Bitlis Şubesi, Birlik Vakfı Bitlis Temsilciliği, Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) Bitlis İl Temsilciliği, Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Bitlis Temsilciliği, Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED), Bitlis Dernekler Federasyonu (BİDEF), Van Dernekler Federasyonu (VANFED), Bitlis Medeniyet Platformu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Bitlis Şubesi, Özgür Eğitim-Sen Bitlis Şubesi, Bitlis Genç İşadamları Derneği (BİGİAD) Bitlis Şubesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Mezunları Derneği (TUMDER), Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği (Urartu-Der), Evrensel Fotoğrafçılar Derneği, Erciş Gezginler Derneği, Tatvan Bisiklet Topluluğu (TATBİS) adına, Milletvekilimiz Sayın Cemal Taşar ile birlikte Doğa Koruma ve Milli parklar Genel Müdür İsmail Üzmez ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman ile yaptığımız görüşmeler çok olumlu geçti.

Toplantılar neticesinde, Nemrut’taki beton yapılaşmanın durdurulması, ziyaretçiler için bölge dışındaki bir alanda yeni bir karşılama merkezinin oluşturulması kararı alındı. BETAV'ın katkılarıyla oluşturulacak teknik ekip tarafından karşılama merkezi ile seyir terasının planlaması yapılacak. Bizler de doğaya uygun olan tüm çalışmalara destek vereceğiz. Bu konudaki duyarlılığından ve desteklerinden dolayı Milletvekilimiz Sayın Cemal Taşar’a çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/nemrut-krater-golu-ndeki-yapilan-betonarme-yapi-yikilacak-24358.html