Muhtarlar, Bitlis ile Tatvan mücavir alanı kararına tepki gösterdi

Kategori: Tatvan - Tarih: 15 Aralık 2020 19:47
Muhtarlar, Bitlis ile Tatvan mücavir alanı kararına tepki gösterdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Bitlis il merkezi ve Tatvan ilçesinin mücavir alanı ile ilgili karar alındığını belirten Tatvan ilçe merkezindeki mahalle muhtarları, alınan karar doğrultusunda Tatvan ilçesinin mücavir alanına girildiğini ve buna tepki amacıyla ortak basın açıklaması yaptıklarını belirttiler.

Tatvan Belediyesi eski hizmet binası önünde toplanan mahalle muhtarları, Tatvan ilçe sınırlarının Tatvan Devlet Hastanesi binasının bulunduğu Bitlis-Tatvan-Muş yol ayrımına kadar olduğunu fakat alınan son kararla Rahva bölgesindeki büyük bir alanın Bitlis il merkezi alanına dahil edildiğini söylediler.

Mahalle muhtarları adına basın açıklaması metnini okuyan Tatvan Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Servet Eskin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararınca hali hazırda Tatvan ilçe sınırlarındaki Rahva mevkisinin bir bölümünün Bitlis merkez ilçe sınırlarına dahil edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Çağlayan Mahallesi Muhtarı Servet Eskin, gazetecilere şu açıklamalarda bulundu;

“Yaklaşık 100.000 (yüzbin) nüfuslu şehirde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün onayladığı karar neticesinde Tatvan mücavir alan sınırları içerisinde ilçemize bağlı Tatvan Devlet Hastanesi, Rahva bölgesindeki bazı ada ve parsellerin Bitlis Belediyesi mücavir alanı içerisine alınmasını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.

Bizler Tatvan mahalle muhtarlarları olarak yıllardan beri Tatvan’dan hizmet almaktayız. Bütün işlemlerimizi Tatvan üzerinden çözmekteyiz. Mekânsal strateji planlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle hazırlamak ve mahalli idarelerin plan kararlarının bu stratejilere uygunluğunu denetlemek, 102/a maddesinde, yerleşme, yapılaşma ve arazi kullanımına yön veren, her tür ve ölçekte fiziki planlara ve uygulamalara esas teşkil eden üst ölçekli mekansal strateji planlarını ve çevre düzeni planlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak hazırlamak, hazırlatmak, onaylamak ve uygulamanın bu stratejilere göre yürütülmesini sağlamaktır. Dolayısıyla böyle bir şeyin şehrimizin kurumlarıyla konuşulmamış ve mutabakat sağlanmamış olması bizde gerek halk gerekse muhtarlar olarak büyük güven zedelenmesi oluşturmuştur.

Konuşmamızın en başında da dediğimiz gibi Tatvan şehri 100.000 (yüzbin) nüfusa ev sahipliği yapan, tarihten şimdiye kadar bölgede büyük söz hakkı sahibi olan ve gün geçtikçe büyüyen, gelişen bir kente böyle olası bir durum yaşatmak halkımızda büyük güven kaybı oluşturacağını tekrardan söylemek istiyorum. Tatvan ticaret, turizm, iş gücü hacmi sosyo ekonomik durumu bakımından Bitlis ve altı ilçesi dahil olmak üzere kat ve büyük potansiyele sahiptir. Bu kararı veren büyüklerimiz eminiz ki, başları şişirilmiş, dikkatleri dağıtılmış sadece bana ver edası oluşturduğundan böyle bir karar alınmıştır. Burada şehrin halkı olarak sesimizi size duyurmak için geldik ve bizler bu sürecin takipçisi olacağız. Bizler yarınki nesile bir şeyler bırakmak için tüm çabamızı vereceğiz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından alınan bu kararı Tatvan mahalle muhtarları olarak kabul edilemez görüyor ve bu karardan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz.”

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/muhtarlar--bitlis-ile-tatvan-mucavir-alani-kararina-tepki-gosterdi-24149.html