MHP'nin af teklifinin ayrıntıları belli oldu

Kategori: Güncel - Tarih: 27 Ağustos 2018 16:11
MHP'nin af teklifinin ayrıntıları belli oldu

MHP'nin af teklifi hazırlıklarında sona gelindi. Teklifin 8 maddeden oluşacağı belirtiliyor.

MHP seçim vaatleri arasında yer alan af teklifini Meclis’e sunmaya hazırlanıyor. 8 maddeden oluşacağı ifade edilen af teklifine ilişkin yasa taslağının yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte Meclis’e sunulacağı açıklanırken, partinin hazırladığı yasa teklifinin ‘kısmi af’ şeklinde olacağı belirtiliyor.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre tasarıda Türk Ceza Yasası’nda da yer bulan ‘tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek bir kişinin ölümüne sebebiyet vermek’, ‘üstsoy veya altsoydan birine, eş veya kardeşe karşı, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, gebe olduğu bilinen kadına karşı, kan gütme ve töre saikiyle adam öldürmeye teşebbüs’ suçları, kapsam dışı olacak. Yine örgüte üye olmakla suçlananlar, çocukları cinsel yönden istismar eden, çocukları kaçırıp kasten öldüren, kadınlara yönelik şiddet uygulayan ve ölüme sebebiyet veren kişiler de af kapsamı dışında tutulacak.

ÇAKICI YARARLANACAK MI?

Teklifte “ceza indirimi, kısmi af ve ceza ertelemesi” gibi hükümlerin bulunduğu da belirtiliyor. Bazı suçlarda ise “kamu davası açılması hariç olmak üzere hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve davanın ertelenmesi” gibi düzenlemelerin yer alacağına dikkat çekiliyor.

MHP’nin hazırladığı yasa teklifinden “istemeyerek, kaza sonucu adam öldürme”, “borçlarından dolayı çek senet tahsilatını yapamayan”, “basit hırsızlık suçları”, “bir anlık öfkeyle adam yaralayan ancak bu suçundan dolayı pişman olan”, “trafik kazası sonucu istemeyerek ölüme veya yaralanmaya sebebiyet veren” kişilerin yararlanabileceği, bunların da kapsamının “sınırlı tutulacağı” belirtilirken, daha önce Genel Başkan Bahçeli’nin “ Af yetkisi bende olsaydı şimdiye kullanmıştım” dediği Alaattin Çakıcı’nın da aftan yararlanıp yararlanamayacağı parti yönetiminde tartışma konusu oldu.

Çakıcı, 1995 yılında eski eşi Uğur Kılıç’ı öldürttüğü iddiasıyla yargılanmış 11 yıl sonra verilen kararla önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, ardından ‘ağır tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi uygulanarak cezası 19 yıl 2 aya indirilmişti. MHP’nin afteklifinde kadınlara yönelik işlenen her türlü şiddet suçu kapsam dışı tutulsa da, MHP yönetimi, Çakıcı’nın bu suçtan dolayı infazını tamamladığını bu nedenle teklif yasalaşırsa aftan faydalanabileceğini belirtiyor.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/mhp-nin-af-teklifinin-ayrintilari-belli-oldu-11750.html