Meclis'te Bitlis ve Tatvan konuşuldu tartışmalar çıktı

Kategori: Güncel - Tarih: 20 Haziran 2019 23:29
Meclis'te Bitlis ve Tatvan konuşuldu tartışmalar çıktı

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın Meclis kürsüsünde Kürtçe konuşması İstanbul seçimi tartışmasına yol açtı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Seçim uğruna, bilmediği bir dili, onu da karıştırarak konuşan Cahit Özkan'ı yadırgıyorum. Bu kadar popülizm fazla” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Fransızcanın ardından Meclis Genel Kurulu’nda bu kez Kürtçe konuştu. Özkan’ın sözleri tutanaklara (X) olarak geçerken, İYİ Parti’den İstanbul seçimi için popülizm yapılıyor tepkisi geldi.

Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin Bitlis ve Tatvan’da anadilde yazılı olan tabelaların sökülmesinin araştırılması amacıyla verdiği araştırma önergesinin görüşmelerinde AK Parti adına Grup Başkanvekili Cahit Özkan söz aldı.

AK Parti iktidarında yasakların kalktığını, Kürtçe üzerine araştırma yapan enstitüler kurulduğunu, Kürtçe yayın yapan televizyon açıldığını anlatan Özkan, “Yeterli mi” diye sordu, şöyle devam etti:
“Vatandaşlarımızın dilini öğrenebilmeleri ve yaşayabilmeleri için her türlü özgürlük çalışmasının arkasındayız. Sadece Kürt vatandaşlarımızla ilgili değil, tabii ki nüfus olarak ne kadar olduğuna bakılmaksızın farklı dil ve lehçelerde de bu çalışmaların yürütülmesini, sürdürülmesini sağlamak da Hükûmetimizin demokratik anlayışının bir gereğidir. O noktada, vatandaşlarımızın kendi dilinde, lehçesinde konuşmalarının yasaklandığı, engellendiği yönündeki hiçbir iddiayı asla kabul etmediğimizi ifade etmek isterim.”

KÜRTÇE DEYİM TUTANAKLARA (X) OLARAK GEÇTİ

Demokrasi ve özgürlük mücadelesini her şeye rağmen emin ve kararlı adımlarla sürdüreceklerini söyleyen Özkan sözlerini Kürtçe bir deyimle bitirdi, “Anlayana” dedi. Meclis’in uygulaması kapsamında bu sözler tutanaklara “X” işareti olarak geçti. Kürtçe bilen milletvekillerinden edinilen bilgiye göre Özkan’ın Kürtçe “Cotê xwe hûr bajo, kûr bajo, dûr bajo” sözleri “Tarlanı ince sür, derin sür, uzak sür” anlamına geliyor. Ancak Özkan bu deyimi eksik söyledi, sadece “hûr bajo, kûr bajo, dûr bajo” ifadesini kullandı.

İYİ PARTİLİ TÜRKKAN: SEÇİM UĞRUNA…

Özkan’a yanıt veren İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan hafta sonu yapılacak İstanbul seçimini hatırlatarak şunları söyledi: “Bu seçim uğruna, Türkiye’yi ayakta tutan, Türkiye’yi birliğe, dirliğe kavuşturan ana umdeleri yıkmak gerekmiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kürsüsünde daha önce bu şekilde konuşan arkadaşlarımızı “Bizim resmî dilimiz Türkçe, lütfen, kürsüden Türkçe konuşun.” diye hep beraber ikaz ettik. Pazar günkü seçim uğruna, bilmediği bir dili, onu da karıştırarak konuşan Cahit Özkan’ı yadırgıyorum. Bu kadar popülizm biraz fazla, hele size hiç uymamış. Ne elbise uymuş üstüne ne pantolon ne ayakkabı, ortada çırılçıplak kalmışsın. Yazık günah ya! Seçim uğruna buna değer mi arkadaş ya? Yani popülizm yapmak için, bir seçim uğruna, Türkiye’yi ayakta tutan bu güzel umdeleri yıkmayın ya, değmez. Değmez arkadaşlar, günahtır ya!”

AK PARTİLİ ÖZKAN: PKK’YA CEVAP VERECEKSİNİZ

Tekrar söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, “İstanbul seçimlerini istismar eden biz değiliz. Biz milletimize güveniyoruz ama sizin çıkıp bağıra bağıra bir şey söylemeniz lazım. O da nedir biliyor musunuz? PKK’nın üst düzey yöneticisi Bese Hozat çıkacak, diyecek ki: ‘İstanbul seçimlerinde Türkiye’deki tüm vilayetlerde Cumhur İttifakı’nın karşısında kim varsa örgüt olarak bunu destekliyoruz’, siz de susacaksınız ha! Siz Cahit Özkan’a değil, PKK’ya cevap vereceksiniz” diye konuştu. Özkan’ın sözleri üzerine tartışma daha da alevlendi.

İYİ Partili Türkkan, “Bu Meclis’te teatral gösteriyle grup başkan vekilliği yapmak mümkün değildir. Eğer onu yapacaksanız, Habur’a gidenlere lahmacun dağıtırken, Habur’dan gelen teröristler rahatsız oluyor diye Türk Bayrağı’nı indirirken düşünecektiniz. PKK, o yüzden sizi çok seviyor” dedi.

ESKİ BAKANA: ODACI OLAMAYACAĞIN YERE BAKAN OLMUŞSUN

Türkkan’ın sözlerine eski İçişleri Bakanı, AK Parti Milletvekili Selami Altınok, “Erzurum il başkanınızın açıklamasını bir okuyun” sözleriyle karşılık verince, Türkkan, “Sen odacı olamazsın, odacı! Nasıl olmuşsun İçişleri Bakanı be! Yazıklar olsun, bu devleti ne hâle getirmişsiniz! Ondan yazık oluyor bu devlete. Ondan günah oluyor bu devlete. Odacı olamayacağın yere bakan olmuşsun sen. Odacılık bile çok sana bu memlekette” diye seslendi. Türkkan’ın bu sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.
Kaynak : DUVAR

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/meclis-te-bitlis-ve-tatvan-konusuldu-tartismalar-cikti-12738.html