KCK İsrail Saldırılarını Kınadı

Kategori: Güncel - Tarih: 22 Temmuz 2014 12:03
KCK İsrail Saldırılarını Kınadı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, İsrail’in Filistin’e yönelik 8 Temmuz’dan bu yana süren saldırılarını kınayarak, “Ulus-devletçi anlayışın bırakıldığı ve Yahudi toplumu ile Filistin toplumunun iç içe yaşayacağı bir zihniyetin gelişmesine ihtiyaç vardır”

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, İsrail’in saldırılarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu saldırıların insanlığın vicdanının ve ahlakının kabul edemeyeceği düzeyde ağır olduğu tepkisinde bulundu.

ANF'de yer alan habere göre bin yıllara dayanan ve Ortadoğu’da yaşanan İsrail-Filistin çatışması sadece politik aktörlerle çözülemeyeceğinin altını çizen KCK, özellikle milliyetçiliğin dincilikle yoğrulmasının ne kadar insanlık dışı durumlar yaşattığını en iyi İsrail ve HAMAS gibi örgütlerin politikalarında görüldüğünü kaydetti.

PKK gerillalarıyla Filistin gerillalarının siper arkadaşı olduğunu söyleyen KCK, “Özgürlük Hareketi olarak mağdur olan Filistin halkı ve onun mücadelesinin yanında olduğumuzu bir daha tekrarlıyoruz” dedi. KCK, Ortadoğu’da Kürt-Arap kardeşliğinin mayasının PKK tarafından güçlü biçimde atıldığını ifade ederek, bu kardeşlik ve ortak yaşama arzusunun Ortadoğu Demokratik Konfederasyonu’yla daha da güçleneceğini vurguladı.

KCK’nin açıklaması şöyle:

“Eski görüntüleri izliyormuşuz ve tarih tekerrür ediyormuş gibi İsrail yine Filistin halkına saldırmaktadır. Her defasında olduğu gibi provokasyon niteliğindeki bir olayı gerekçe yapmaktadır. İktidarcı, hegomonik, ulus-devletçi ve milliyetçi her çatışmanın kurbanı siviller olmaktadır. Sivillere yönelik İsrail’in devlet terörünü kınadığımız gibi, doğrudan sivilleri hedefleyen eylemler yapan Filistin örgütlerinin politikalarını da doğru bulmuyoruz. İsrail’in saldırıları meşru savunma olmadığı gibi, İsrailli sivillere yönelik eylemler de Filistinlilerin direnişiyle açıklanamaz.

İsrail’in saldırıları insanlığın vicdanının ve ahlakının kabul edemeyeceği düzeyde ağırdır. Saldırılar durdurulmalı; Filistin-İsrail arasındaki sorunların vicdan, adalet ve demokratik ölçüler temelinde çözülmesine fırsat tanımalıdır. Bu sorun, demokratik insanlık, insan hakları örgütleri ve tarafsız politik aktörlerin içinde olduğu insanlık vicdanı olacak akil insan kurumlarının çalışmasıyla çözülmelidir. Şu anlaşılmıştır ki, bin yıllara dayanan ve Ortadoğu’da yaşanan İsrail-Filistin çatışması sadece politik aktörlerle çözülemez. Politika doğru çözüm yoludur, ancak bu politikanın ahlak, vicdan, toplumsal değerler ve evrensel adalet ve demokratik kültürle birlikte devreye sokulması gerekmektedir. Son yüzyılda yaşanan çatışmalar ve trajediler böyle bir çözüm modeline ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.

Filistinliler İsrail ulus-devletinin kuruluşuyla büyük bir mağduriyet yaşadılar. En trajik olan ise bu mağduriyeti yaratanın tarihin en fazla mağdur olmuş Yahudi toplumu olmasıdır. Ulus-devlet anlayışı ve milliyetçilik bugün Filistin ve İsrail’de yaşanan sorunların temel kaynağıdır. İsrail ulus-devlet anlayışını bırakmadan, Filistinlilerdeki milliyetçi ve dinci fanatizm aşılmadan mevcut sorunu çözmek mümkün değildir. Ortadoğu’da sadece Filistin-İsrail sorunu da değil, tüm sorunlarda ulus-devletçi milliyetçi anlayışlar aşılmadan çatışmalar sonlandırılamaz. Ortadoğu coğrafyasının farklı etnik, inanç toplulukların bir arada olduğu zengin yapısı dikkate alındığında çözüm yolu, farklı etnik ve dinsel toplulukların yan yana ve iç içe yaşadığı demokratik ulus ve ortak vatan zihniyetinden geçmektedir. Tek vatan, tek ulus zihniyeti Ortadoğu için çatışma ve kan demektir. Milliyetçilik dincilikle yoğrulduğunda insanlık açısından çok tehlikeli durumlar ortaya çıkarmaktadır. Milliyetçiliğin dincilikle yoğrulmasının ne kadar insanlık dışı durumlar yaşattığını en iyi İsrail ve HAMAS gibi örgütlerin politikalarından görmekteyiz.

Yahudiler bu coğrafyanın en kadim inancına ve kültürüne sahip olan bir toplumdur. Ortadoğu’nun zenginliğidir, kültürel birikimidir. Başta Araplar olmak üzere tüm Ortadoğu toplumlarına çok yönlü güç katacak potansiyele sahiptir. Bu açıdan Yahudi toplumunun Ortadoğu coğrafyasındaki varlığını bir yük, bir kötülük görme anlayışını bırakmak da önemlidir. Ulus-devletçi anlayışın bırakıldığı ve Yahudi toplumu ile Filistin toplumunun iç içe yaşayacağı bir zihniyetin gelişmesine ihtiyaç vardır. İsrail’in Filistin ve Arap toplumunu ezilmesi gereken bir düşman olarak gören, sadece Filistinlileri değil, tüm Arap toplumunun Ortadoğu’da sorunlar ve çatışma içinde yaşamasının temel politika haline getiren ulusal stratejisini terk etmesi de İsrail-Filistin sorununun çözümü için olmazsa olmaz kabilindendir.

PKK gerillalarıyla Filistin gerillaları siper arkadaşıdırlar. Filistinlilerin kendi topraklarında özgür ve demokratik temelde yaşama mücadelesiyle Kürtlerin kendi topraklarında özgür ve demokratik yaşama mücadelesi aynı mücadelenin farklı coğrafyalarda yürütülmesidir. Ezilen ve mağdur olan bir halk ve bunun mücadelesini veren Özgürlük Hareketi olarak mağdur olan Filistin halkı ve onun mücadelesinin yanında olduğumuzu bir daha tekrarlıyoruz. PKK ve Filistin örgütlerinin 1979’dan başlamak üzere geliştirdiği iki halkın kardeşliği ve mücadele ruhu bugün mücadelemizde yaşamaktadır. Ortadoğu’da Kürt-Arap kardeşliğinin mayası PKK tarafından güçlü biçimde atılmıştır. Bu kardeşlik ve ortak yaşama arzusu Ortadoğu Demokratik Konfederasyonu’yla daha da güçlenecektir. Bugün Suriye’de yaratılan Kürt-Arap kardeşliği giderek tüm Suriye’de somutlaşacak ve Ortadoğu’ya model olacaktır. Kürt-Arap kardeşliğine dayalı Rojava’da ve Suriye’de yaratılan Demokratik Ulus ve Ortak Vatan anlayışı İsrailliler dahil tüm halkların kardeşçe ve demokratik temelde yaşamını güvenceye alarak İsrail-Filistin arasındaki sorunlara da köklü çözüm olacaktır.

Ortadoğu’daki tüm sorunları yaratan ulus-devlet anlayışıyla çoğunluğu sivil olan Filistinlileri katleden İsrail saldırılarını kınıyor, tüm demokratik güçleri ve insanlığı bu saldırıları durdurmak için demokratik tepkilerini ortaya koyarak insanlığın vicdanını ayağa kaldırmaya çağırıyoruz.”


https://www.bitlishaber13.net/haberprint/kck-israil-saldirilarini-kinadi-3663.html