Kanada'da ölü sayısı 719'a yükseldi

Kategori: Dünya - Tarih: 4 Temmuz 2021 14:28
Kanada'da ölü sayısı 719'a yükseldi

Kanada'da geçtiğimiz haftadan bu yana etkisini sürdüren rekor sıcaklıklar nedeniyle 719 kişinin öldüğü duyuruldu. British Colombia eyaletinde düşen yıldırımlar sonucu 136 orman yangını çıktı.

Kanada’nın British Columbia eyaletini bir süreden beri etkisi altına alan aşırı sıcaklar nedeniyle ölenlerin sayısı 719’a yükseldi. British Columbia Adli Tıp Kurumu Başkanı Lisa Lapointe yaptığı yazılı açıklamada, eyalet genelinde 25 Haziran-1 Temmuz dönemindeki bir haftada, aşırı sıcaklardan toplam 719 kişinin öldüğünü duyurdu. 

Lapointe, yedi gün boyunca kaydedilen ölümlerin, geçen sene bu zamanlarda görülen orandan üç kat daha fazla olduğunu aktardı. British Columbia Adli Tıp Kurumu Başkanı, yaptığı açıklamada, ölümlerin kendi evlerinde, az havalandırması olan ortamlarda yaşayan ileri yaştaki kişiler olduğunu söyledi. 

BİNLERCE YILDIRIM DÜŞTÜ, 136 ORMAN YANGINI ÇIKTI
Öte yandan British Columbia eyaletinde aşırı sıcaklar ve yıldırımlar nedeniyle orman yangınları da arttı. Kanada'nın batısında yıldırım düşmesi sonucu 136 orman yangını yaşandı ve bölgede yaşayanlara tahliyeye hazır olmaları çağrısı yapıldı. Kanada Federal Hükümeti, ülkenin en batısındaki British Columbia eyaletindeki yangınlarla mücadele için bir askeri uçak gönderileceğini açıkladı. Cuma günü geniş bir alanda yaklaşık 12 bin yıldırım düştüğü ifade edildi. 

Kanada Savunma Bakanı Harjit Sajjan, ordunun harekete geçirildiğini söyledi ve ihtiyaç sahiplerine gerekirse yardım ulaştırılacağını kaydetti. Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair de, yangınların British Columbia eyaletinde 'görülmemiş, yıkıcı' bir etki yarattığını söyledi. Blair, "Bu yangınlar bize uzun ve zor bir yazın başında olduğumuzu gösteriyor" dedi.

ABD'DE EN AZ 70 KİŞİ ÖLDÜ
Bu arada aşırı sıcaklar Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünde aşırı sıcaklar etkili oluyor. Washington ve Oregon’da etkili olan sıcak hava dalgası, 25 Haziran’dan bu yana toplam 79 kişinin ölümüne neden oldu. Oregon’daki yetkililer, ölümlerin 50’den fazlasının Portland’ın da içinde olduğu Multnomah County'de kaydedildiğini, ölümlerdeki yaş ortalamasının da 67 olduğunu açıkladı. Washington'da aşırı sıcaklar yüzünden 20 kişinin öldüğü bildirildi. 

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/kanada-da-olu-sayisi-719-a-yukseldi-24471.html