İyi Partili Oral: Ahlat Türkiye’nin Kültür Başkenti Olsun!

Kategori: Politika - Tarih: 13 Aralık 2019 10:05
İyi Partili Oral: Ahlat Türkiye’nin Kültür Başkenti Olsun!

İYİ Parti Ankara milletvekili İbrahim Halil Oral, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerinde TBMM’de konuştu. Oral, bakanlığın kültür meselelerinde çok geri kaldığını sadece turizm odaklı çalıştığı eleştirisini getirdi. Ayrıca Ahlat’ın kültür başkenti olarak özel bir statüye getirilmesi önerisini getirdi.

Ankara milletvekili Oral, Ziya Gökalp ve Erol Güngör’den kültür tanımlarını dile getirerek,

“Kültür denilince akla büyük sosyolog ve Türk milliyetçisi Ziya Gökalp gelmektedir. Gökalp, Türk kimliğini tarif ederken "hars" yani "kültür" kavramını kullanmıştır, Türk milliyetçiliğini de bir kültür milliyetçiliği olarak nitelemiştir. Aynı geleneğin temsilcisi olan büyük Türk milliyetçisi Profesör Doktor Erol Güngör de "Bir milletin yaşama gücü onun, kültüründe çok sağlam dayanakların bulunmasıyla mümkündür" demiştir. Bu bağlamda şunu açıkça söyleyebiliriz: Kültür Bakanlığı, Türk kimliğini bir pınar gibi besleyecek ve Türk milletinin yaşama gücünü artıracak olan Bakanlıktır. " dedi.

Turizm belki ama kültür asla Cumhurbaşkanın dediği gibi şirket mantığıyla yönetilemeyeceğini belirten Oral, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçişle birlikte "Ülkeyi şirket gibi yönetmek istiyorum." demişti. Bu minvalde görüyoruz ki Sayın Erdoğan kültüre yeterli değeri vermemekte, turizmi ise bir turizm şirketi sahibi olan Sayın Bakanımızla birlikte yönetmeye çalışmaktadır. Turizm belki şirket gibi yönetilir ama bir milletin yaşama gücünü sağlayan kültür, şirket gibi yönetilemez. Kültür, gerçekten o kültüre bağlı fedakâr insanlarla birlikte yükseltilir. Bu bütçe kültür meselelerinin yönetilemediğinin göstergesidir." dedi.

Vefat eden Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun’u anan İYİ Parti Ankara milletvekili İbrahim Halil Oral, Ahlat’ta bir çalışma yaptıktan sonra geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun’u anan İYİ Partili Oral sözlerine Merhum Dursun’un eksikliğine vurgu yaparak devam etti:

“Haluk Dursun Hoca'nın vefatı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Kültür" başlığının kaybı olmuştur çünkü Sayın Bakanın hem Komisyon sunumlarında hem genel söylemlerinde gördüğümüz üzere kültüre dair bir politika tasavvuru olmadığı açıktır. Komisyonda turizmle alakalı meseleleri en ince ayrıntısına kadar yorumlarken, kültür meselelerinde sadece "şu kültür merkezini inşa ettik", "bu müzeyi tadilat yaptırdık" noktasında kalmıştır.”

"Bu bakanlık turizm rantını düzenleme bakanlığı değildir" ifadelerini kullanan Oral, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu ülkenin kimliğini şekillendiren kültürü yükseltecek, bir kültür politikası üretecek bakanlık olmalıdır. Bu bakanlık turizm rantını düzenleme bakanlığı değildir, olmamalıdır.Turizm Komisyonu üyesi bir milletvekili olarak şunu açıkça söyleyebilirim: Bu dönem getirilen kanunlar ceza düzenlemeleri yapmaktan, yeni vergiler getirmekten, FETÖ iltisaklı isimleri ajanslara üye yapmaktan başka bir iş görememektedir." dedi.
Ahlat Kültür Başkenti olsun!
Ahlat'ın, ülkemizin kültür başkenti yapılması ve özel bir statüye kavuşturulması için bir çalışma yapılmasını öneren İbrahim Halil Oral, “Ahlat bir başkadır çünkü milattan önce 2000'li yıllara dayanan bir yerleşim birimidir, tarihe sahiptir. Sahabeden Muaz Bin Cebel'in oğlu Abdurrahman Gazi, Ahlat için şehit olmuştur. Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi burada doğmuş, büyümüştür. Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı öncesi şanlı hükümdar Sultan Alparslan, ordularıyla burada karargâh kurmuştur. Ahlat Kubbet-ül İslam'dır, Osmanlıların ata şehridir. Hülasa Ahlat, Türk'tür, Ahlat Türklüktür, Anadolu'dur, Türkiye'dir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan bütün siyasi parti grupları Ahlat konusunda itinalıdır. 21'inci Dönemde bütün siyasi parti gruplarının desteğiyle benim başkanlığını yaptığım bir araştırma komisyonu kurulmuş, Ahlat üzerine çalışmıştı ancak erken seçim sebebiyle çalışmaları kadük kalmıştı. Burada yarım kalan meseleyi tamamlamak için Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrıda bulunuyorum: Ahlat'ın, ülkemizin kültür başkenti yapılması ve özel bir statüye kavuşturulması için bir çalışma yapılsın, biz de seve seve destek verelim." ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Oral bakanlık kurumları hakkında ve Kapadokya Alan Başkanlığı hakkındaki görüşlerini açıkladıktan sonra şöyle devam etti.

Vakıflar rant, taciz, tecavüzle anılmamalı

“Türk-İslam kültürü bir vakıf kültürüdür. Malı mülkü olanın, malını millet hizmetine vakfetmesiyle bu toplumsal düzen yüzlerce yıl sürmüştür. AK PARTİ iktidarlarının bu kültüre en büyük zararı verdiği de aşikârdır. Pek çok faydalı iş yapan Türk-İslam kültürüne uygun çalışan vakıfları tenzih ederek bir durum tespiti yapmak istiyorum: Vakıflar bugün çocuk tacizleriyle anılıyorsa, belediyelerden aldıkları milyonlarca liralık paraların çarçur edilmesiyle biliniyorsa, 15 Temmuz ihanetinin ardında onlarca vakıf bulunuyorsa, yüce dinimizin içini boşaltan pek çok yapılanma vakıf kisvesine bürünmüşse, vakıf malı olan Vakıflar Bankası hisseleri Hazine Bakanlığına devredilip akıbeti belirsiz, meçhul bir hâle gelmişse vakıf düzeninin çivisi çıkmıştır ve bu çiviyi çıkaran da AK PARTİ iktidarıdır. Vakıflar dualar ve beddualarla tescillenmiştir tarih boyunca. Sultan II. Mahmut'un Hazine Vekili Hafız İsa Ağanın 1818 tarihli vakfiyesindeki dua bu yaşananlara en güzel cevaptır. Bakın, Hafız İsa Bey şöyle buyuruyor: "Vakıf gelirini haksız olarak yiyenler, dünya ve ahirette mutluluk yüzü görmesinler."

Kültür ve Turizm Bakanlığı ikiye bölünmeli

“Bu düşüncelerle sözlerimi bitirirken şu önemli konuyu da ifade etmek istiyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrı bakanlıklar olmalıdır. Buna göre de bütçelendirilmelidir. Özellikle Türk kimliğinin besleyici kaynağı olan kültür meselelerinin çok daha ayrıntılı politikalarla yürütülmesi için bu şarttır diye düşünüyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.”
 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/iyi-partili-oral--ahlat-turkiye-nin-kultur-baskenti-olsun--13256.html