HDP Bitlis Milletvekili M. Celadet Gaydalı'dan Soylu’ya soru önergesi!

Kategori: Güncel - Tarih: 21 Ekim 2016 11:12
HDP Bitlis Milletvekili M. Celadet Gaydalı'dan Soylu’ya soru önergesi!

Bitlis ili Ahlat ilçesi belde belediye eş başkanları Ahmet Demir ve Servin Karakoç'un hukuki hiçbir dayanağı olmaksızın gözaltına alınması, siyasi operasyonla ilgili olarak HDP Bitlis Milletvekili M. Celadet Gaydalı'nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik hazırladığı soru önergesi sundu.

Bitlis ili Ahlat ilçesi belde belediye eş başkanları Ahmet Demir ve Servin Karakoç'un hukuki hiçbir dayanağı olmaksızın gözaltına alınması, avukatları ve aileleriyle görüştürülmemesi aynı zamanda HDP ve DBP üzerinde oluşturulan siyasi operasyonla ilgili olarak HDP Bitlis Milletvekili M. Celadet Gaydalı'nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik hazırladığı soru önergesi şu şekilde.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın  İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU  tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ile 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Mahmut Celadet GAYDALI
Bitlis Milletvekili
 
AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi) iktidarının HDP (Halkların Demokratik Partisi) ve DBP’ye  (Demokratik Bölgeler Partisi) yönelik sistematik baskılarının son birkaç ay içerisinde siyasi operasyonlara dönüştüğünü görmekteyiz.  Bu kapsamda çok sayıda DBP’li  il ve ilçe meclis üyeleri, belediye eş başkanları ile HDP’li ve DBP’li il-ilçe eş başkanları gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır.   HDP’li ve DBP’li siyasetçilere yönelik tam bir siyasi soykırımın söz konusu olduğu ifade edilebilir. Bu durumu Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı Ovakışka  (Pirxûsê) Belediye Eş başkanlarının hiçbir hukuki gerekçe göstermeksizin gözaltına alınması ve avukatları ile görüştürülmemesi olayında net bir biçimde görmekteyiz. Ovakışla Belde Belediye Eş Başkanları Ahmet DEMİR ile Servin KARAKOÇ 11Ekim 2016 Salı günü güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştır. Eş başkanların avukat ve ailelerine dosyanın “gizli” olduğu söylenerek gözaltı işlemi hakkında herhangi bir bilgi verilmemiş ve avukatları ile de görüştürülmemişlerdir. Aynı zamanda 15 Ekim Cumartesi günü Bitlis’te DBP il binasına kolluk kuvvetleri baskın düzenlemiş il eş başkanları ile il yöneticilerden oluşan 13 kişilik grup gözaltına alınmıştır. Bu durum gözaltına alınma işlemlerinin tamamen keyfi bir hal aldığını, beraberinde hukukun ve insan haklarının askıya alındığı göstermektedir.
Bu Bağlamda:
1- Ovakışka (Pirxûsê) Belediye Eş başkanlarının gözaltına alınmalarının nedeni ve hukuki dayanağı nedir?
2- 15 Temmuz’dan bugüne Bitlis ilinde HDP ve DBP üyesi kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bunların kaçı hakkında tutuklama kararı verilmiştir?
3- OHAL gerekçesi ile Bitlis ilinde gözaltına alınan kişilerin ilçelere ve beldelere göre dağılımı nedir?
4- OHAL gerekçesi ile Bitlis ilinde tutuklanan kişilerin ilçelere ve beldelere göre dağılımı nedir?
5- OHAL kapsamında Bitlis ilinde yürütülen soruşturmaların kaçında gizlilik kararı bulunmaktadır?

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/hdp-bitlis-milletvekili-m--celadet-gaydali-dan-soylu-ya-soru-onergesi--9175.html