Google’den Cumhurbaşkanlığı Seçim Tahmini!

Kategori: Güncel - Tarih: 17 Haziran 2018 20:59
Google’den Cumhurbaşkanlığı Seçim Tahmini!

Google'daki istatistikler üzerinden derlenen ve sosyal medyada sıkça paylaşılan bir analizde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların alacağı oy oranlarına dair tahminlerde bulunuldu.

Anonim analizde şu tespitlere yer verildi:

Google'ın cumhurbaşkanlığı seçim tahminlerine göre, Erdoğan'ın oy oranı yüzde 37. CHP'nin adayı Muharrem İnce'nin oy oranı ise yüzde 41. HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 6 bandında yer alırken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in oy yüzdesi ise yüzde 14 olarak gösterildi.

1- "Google'ın cumhurbaşkanlığı seçim tahmini" dediğimiz şey şirket tarafından özel olarak yapılmış bir anket değil. Fakat şirket, bizlerin arama verileri üzerinden istatistikler paylaşıyor.

2- Google verilerine ve  istatistiklerine önyargılı yaklaşanlar olacaktır. Ülkedeki anket şirketleri 2000 - 3000 kişi ile anket yapıp size seçim tahminlerini sunarken, Google milyonlarca insanın verisi ile size analiz yapıyor.

3- Google verilerini incelerken beni dünden daha çok umutlandıran şey şu oldu: 
2016 Amerika, 2017 Fransa, 2018 İtalya, Melih Gökçek/Mansur Yavaş ve Erdoğan/Ekmeleddin seçim sonuçlarını tek tek inceledim. Nokta atışı olmasa bile Google sonuçları doğru tahmin etmiş.

4- Google trends incelemelerini herkes yapabilir. Son olarak Fenerbahçe'nin seçimini yani Aziz Yıldırım ile Ali Koç'u merak ettim. Ve sonuç tahmin ettiğiniz gibi; Google, Ali Koç'un kazanacağını tahmin etmiş.

5- 2014 cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçları şöyle;

Erdoğan: %51.79

Ekmeleddin İhsanoğlu: %38.44

Demirtaş: %9.76

Google Trends üzerinden şimdiye de bakalım. Sonuçlar ortada;

6- We Are Social 2018 Türkiye’de İnternet Kullanımı İstatistikleri ise şu şekilde;

"Türkiye’de, nüfusun %67‘sine tekabül eden 54 milyon internet kullanıcısı var ve bunların 51 milyonu cep telefonlarından internete bağlanıyorlar."

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/google-den-cumhurbaskanligi-secim-tahmini--11547.html