Gaydalı: Bitlis Valiliği OHAL Bürosu’ndan fişleme talimatı!

Kategori: Bitlis - Tarih: 22 Ağustos 2016 13:52
Gaydalı: Bitlis Valiliği OHAL Bürosu’ndan fişleme talimatı!

HDP Bitlis Milletvekili M. Celadet Gaydalı yaptığı açıklamada, Bitlis Valiliği OHAL Bürosu’nun kurumlara gönderdiği yazıda kurumlarda çalışan kamu emekçilerinin fişlenmesi talimatı verdiğini açıkladı.

HDP Bitlis Milletvekili M. Celadet Gaydalı'nın yaptığı açıklamaya göre Bitlis Valiliği Olağanüstü Hal Bürosu tarafından 31/7/2016 tarihinde gizli ibaresi ile  kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütlerine gönderilen yazıda kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütlerinin kendi bünyelerinde bir komisyon oluşturarak; eylemde bulunan, toplantı, gösteri yürüyüşü gibi faaliyetlerde yer alan, basın yayın organları, sosyal medya ve benzeri yollarla bu konuda yazı ve paylaşımlarda bulunan kişilerin tespit edilmesini ve Olağanüstü Hal Bürosuna isimlerinin bildirilmesi talep edildi.

Gaydalı konu hakkında Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi..

Gaydalı soru önergesinde darbe girişimi sonrasında yürütülen soruşturmaların darbe girişimi ile sınırlandırılarak, masumiyet karinesi korunarak, demokrasi çerçevesinde, anayasal sınırlar içerisinde, hukuka, uluslararası sözleşmelere bağlı kalınarak, hızlı bir şekilde sonuçlandırılması gerektiğini belirterek “Mevcut durumun bir fırsata dönüştürülerek muhalif, demokrat, Kürt, Alevi kamu çalışanlarına, muhalif sendika yönetici ve üyelerine yönelik görevden alma, açığa alma ve sürgün cezalarının da gerçekleştirildiğini görmekteyiz. KESK’de yönetici ya da üye olan 280 kişi açığa alınmıştır. Bunların 136’sı Eğitim Sen üyesidir. Bu kişilerin darbe girişimi ve paralel yapı ile hiçbir ilgisi olmadığı sadece muhalif kimlikleri nedeni ile tasfiye operasyonlarına dâhil edildikleri görülmektedir.Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin büyük bir bölümünün ise sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açığa alınmıştır. Üniversitelerde ise Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzalayan öğretim elemanlarının işlerine son verildiği görülmektedir” dedi.

31 Temmuz’da Bitlis Valiliğinin terörle irtibatlandırılabilecek, eylem ve etkinliklere katılan, sosyal medya paylaşımlarında bulunan kamu personellerinin ivedilikle tespit edilip OHAL bürosuna bildirilmesini istediğini belirten Gaydalı soru önergesine şunları yazdı: “Sadece siyasi partilerin ya da üyesi oldukları sendikaların eylem ve etkinliklerine katıldığı, sosyal medya hesaplarında Kürtçe şarkı, türkü, muhalif yazı paylaştığı ya da siyasi iktidar ile uyuşmayacak dünya görüşüne, yaşam tarzına dair yazı, yorum ya da görsel paylaştığı için paralel yapı ile hiçbir ilgisi olmayan on binlerce kamu çalışanın da görevden uzaklaştırılmak istendiği bir durum ile karşı karşıyayız. Bitlis Valiliğinin kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütlerinden istediği bilgiler hukuksuz ve anti demokratiktir. Kamu çalışanlarının siyasi görüş ve yaşam tarzları üzerinden fişlenmesine ve akabinde cezalandırılmasına yönelik bir uygulamadır. Bu uygulamanın darbe girişimi ya da paralel yapı ile mücadele ile hiçbir ilgisi olmadığı açıkça ortadadır.” 

CEVAPLAMASI İSTENEN SORULAR
* Bitlis Valiliğinin 31.07.2016 tarih ve 71403560-534-E-4073 sayı ile kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütlerine gönderdiği yazı bilginiz dâhilinde midir?Bilginiz dâhilinde ise Türkiye genelinde kaç kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum niteliğindeki meslek örgütlerine gönderilmiştir? Hukuki ehliyete sahip olmayan kişiler tarafından toplanacak bu bilgilerden ne amaçlanmaktadır? Bilginiz dâhilinde değil ise hukuka aykırılık içeren söz konusu yazı ile ilgili acilen bir inceleme ve soruşturma yapılması düşünülmekte midir?
* Devlet memurları hakkında adli ve idari inceleme ve soruşturmaların hangi mevzuata göre nasıl yapılması gerektiği çok açık bir şekilde belli iken söz konusu yazıda belirtilen uygulamaların yasal dayanağı nedir? 
* Yine yasalarda adli ve idari soruşturmaların kimler tarafından nasıl yürütüleceği çok açık bir şekilde yer almasına rağmen bu komisyonlarda kişilerin soruşturma ve inceleme ehliyetleri olup olmadığından nasıl emin olabilmektesiniz? Komisyon üyelerinin kamu çalışanları hakkında verecekleri kararlarda siyasi görüşlerin, yaşam şekli ve felsefelerinin, ikili ilişkilenmelerin etkilerini hangi hukuki normlar çerçevesinde ortadan kaldıracaksınız? Bu uygulama açıkça hukuka aykırılık içermemekte midir?
* Bu uygulama kamuda yeni bir fişleme dalgası değil midir? 

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/gaydali--bitlis-valiligi-ohal-burosu-ndan-fisleme-talimati--8764.html