Evrim ve Kur’an’da Yaratılış Adlı Seminer Düzenlendi

Kategori: Bitlis Eren Üniversitesi - Tarih: 28 Mart 2019 17:49
Evrim ve Kur’an’da Yaratılış Adlı Seminer Düzenlendi

İslami İlimler Fakültesi’nin her hafta düzenlenen seminerleri kapsamında “Evrim ve Kur’an’da Yaratılış” adlı seminer düzenlendi.

İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özdemir ve Muş Alparslan Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Allahverdi'in konuşmacı olarak katıldığı seminer Kerem Dağdagül’ün Kur’an tilavetiyle başladı.

Darvin'den günümüze gelene kadar evrimle daha çok sistematikçiler ve ekologların ilgilendiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Allahverdi, evrimin değişim, dönüşüm, başkalaşma vb. kelimeleri ifade ettiğini söyledi. Evrim, Ontojeni ve Filojeni gibi konuları anlatan Dr. Öğr. Üyesi Allahverdi, evrimin hipotez olduğunu savunduğunu dile getirdi. Dr. Öğr. Üyesi Allahverdi, evrimin savunucuları tek bir hücreden bütün canlıların meydana geldiğini söylediklerini ama bilimsel olarak o tek hücrenin ispatlanamadığını ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Allahverdi sözlerine: “Evrim hiç yok demek doğru değil, çünkü evrim belirli oranlarda tür içerisinde hatta bitkilerde türler arasında da var. Fakat bütün canlılık çeşitliliğini ortaya çıkardığını söylemek ve bugün için ortaya konulan bilimsel veriler insanı tatmin etmiyor.” diyerek son verdi.

Kuran’ın ilk canlının ne zaman ve nasıl yaratıldığına dair herhangi bir bilgi sunmadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özdemir: “Fakat genel olarak kainatın, özel olarak da her bir canlı varlığın yaratılışına dair kanun ve bu kanunların farklı safhalardan bahsetmektedir.” dedi. Kur’an’da canlı varlıklardan özellikle insanın yaratılışını anlatan birçok ayet olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, canlı varlıkların yaratılışlarına dair kanunlar ve o kanunların mahiyetinin anlaşılabilmesi için “İhtira/İbda” ve “İnşa/San’at” kavramlarının bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Evrimin veya Darwinizm'in dönemin şartları içerisinde ortaya çıkmış ve daha sonra sosyo-politik amaçla şekillenen bir ideoloji olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, Darwinizmin Kuran'i ifadeyle “zan” olmaktan öteye geçmediğini ancak Kuran’ın serdettiği ilahi tekamül bilgisinin kesin bir bilgi olduğunu ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Özdemir sözlerini: “Evrim Teorisi ile vahyi bilginin esas karşılaşması, yeryüzündeki toplum düzenlerinin eğitim ve bilim çalışmalarının nasıl bir temele dayanacağı meselesinde yoğunlaşmaktadır.” diyerek sonlandırdı.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/evrim-ve-kur-an-da-yaratilis-adli-seminer-duzenlendi-12491.html