Çıraklık Eğitiminde Yeni Dönem: Öğrenciler hem meslek öğrenip hem para kazanacak

Kategori: Bitlis - Tarih: 12 Aralık 2017 01:04
Çıraklık Eğitiminde Yeni Dönem: Öğrenciler hem meslek öğrenip hem para kazanacak

Bitlis Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün “Mesleki ve Teknik Eğitimi tanıtım mesajına” vurgu yaparak bir takım açıklamalarda bulundu.

Gerekli kriterleri taşıdığınız 140 Meslek dalından istediğiniz meslek dalında Kalfalık ve Ustalık belgenizi alabilirsiniz. Ve çırak öğrenci olarak yazılabilirsiniz.

Mesleki eğitim merkezlerinin ustalık programlarına kayıt olursanız;

Meslek öğrenirken ücret alırsınız.

İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırsınız.

Açık öğretimde aldığınız dersleri saydırarak meslek lisesi diploması alırsınız ve teknisyen unvanına sahip olursunuz.

4 yıl sonunda ustalık belgesi alarak kendi işyerinizi açabilirsiniz.

İş yerinizi açarken KOSGEB’den 50 bin TL hibe ve 100 bin TL de faizsiz kredi desteği alabilirsiniz.

MESLEKSİZ KALMAK EKMEKSİZ KALMAKTIR

09.12.2016 tarih ile çıkan 6764 sayılı kanunla çıraklık eğitimi/mesleki eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Bu kanun kapsamında en az ortaokul mezunlarının kayıt olup çırak öğrenci olanlara, haftada bir gün teorik, 5 gün de sözleşme yapacakları işyerinde beceri eğitimi verilecektir. Çırak öğrenciler, kalfalık ve ustalık belgesi almaya hak kazanmaları ile birlikte iş kazası, meslek hastalığına karşı sigortalanıp ve asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30'u oranında aylık alacaklardır. Bu ücret, her ay devlet tarafından işçi sayısı 20’nin altında olanlara asgari ücretin üçte ikisini, 20’nin üstünde olanlara ise üçte birini devlet, işverenlere para desteği sağlayacaktır. Ayrıca çırak öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları sigortaları da okul tarafından yapılacaktır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde çırak öğrenciler, programda mevcut olan 140 meslek dalından dilediklerini seçip okuma alternatifine ve öğrenme olanağına sahipler. İşte haftanın 5 günü işyerinde istediği meslek dalını seçip okuyan çırak öğrenciler, bu söz konusu kanunla çekirdekten yetişecekleri için işverenlerin ihtiyacı olan “aranan” eleman olmaları kaçınılmazdır.

Ayrıca Şubat dönemi Kalfalık- Ustalık Sınavlarına girebilmeniz için Aralık ayının sonuna kadar gerekli başvuruyu yapmanız gerekmektedir. Kendi mesleğiniz ilgili 5 yıllık çalışmışlığınız ( Sigorta ya da Bağ-Kur hizmeti) veya mesleğinizle ilgili Meb onaylı kurs belgeniz varsa başvuru yapabilirsiniz.

Kayıt için sizi en yakın Mesleki Eğitim Merkezine veya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bekliyoruz denildi.
 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/ciraklik-egitiminde-yeni-donem--ogrenciler-hem-meslek-ogrenip-hem-para-kazanacak-10947.html