Çırak öğrencilerde artık lise diploması alabiliyor

Kategori: Bitlis - Tarih: 8 Ağustos 2019 22:20
Çırak öğrencilerde artık lise diploması alabiliyor

Resmi gazetede yayımlanan düzenleye göre, ortaokul sonrası 4 yıllık zorunlu eğitimini tamamlayan öğrencilere, lise diplomasını almanın önü açıldı.

12.07.2019 tarihinde Resmi gazetede yayımlanan düzenleye göre, ortaokul sonrası 4 yıllık zorunlu eğitimini tamamlayan öğrencilere, lise diplomasını almanın önü açıldı.
 
Bitlis Mesleki Eğitim Merkezi müdürü Mehmet Şah Marhan, Mesleki Eğitim merkezlerine ilişkin yeni gelişmelere yönelik bilgi verdi.

Milli Eğitim Bakanlığının Hayat Boyu Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Mesleki Eğitim Merkezleri, 09.12.2016 tarihinde yayımlanan 6764 sayılı kanunla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanarak zorunlu eğitim kapsamına alınıp  orta öğretim okulları statüsüne kavuşturuldu.

Bu söz konusu kanunla öğrenciler hafta bir gün okulda  teorik eğitim, haftada 4 gün de pratik eğitimlerini sektörlerde görmeleri hedeflenmiştir. 

Burada temel amaç, öğrenci sektörde gerekli pratiği kazanırken, okulda da eğitim alarak, "eğitimli kalifiye eleman" yetiştirmektir. Yani "yarının ustalarını, iş ve insan ilişkilerini kendilerinde bütünleştiren kişiler" olarak  yetiştirmektir. Çünkü biliyoruz ki, eğitimsiz bir usta, eksik bir ustadır. 

Dolayısıyla 6764 sayılı kanunla mesleki eğitim merkezleri, tıpkı liselerde olduğu gibi eğitim süresi 4 yıl olarak belirlenmiştir. Ahilik sisteminin o kadim değerlerini de temel alan bu yeni sistem öğrencileri, 11. sınıfın sonunda kalfalık belgesi, 12 sınıfın sonunda da ustalık bölgesini alacaklar. 

Ancak öğrenciler, lise diplomasını  Mesleki Eğitim Merkezlerinde alma imkanına sahip değillerdi.

İşte bu bağlamda 12.07.2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanan düzenleme göre, Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenciler, ortaokul sonrası 4 yıllık zorunlu eğitimini tamamlayanlar, lise diplomasını da alabilecekler. Çünkü MEB, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle öğrencilerin fark derslerini alabilmelerine olanak sağlayarak lise diplomasına sahip olabilmenin önünü açtı. 

Bu güzel gelişme ile Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri, 9. sınıftan itibaren maaş almanın yani sıra  mezun olduklarında da; Kalfalık, Ustalık ve fark derslerini de alarak lise diplomasi ile birlikte 3 adet belge almış olacaklar dedi.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/cirak-ogrencilerde-artik-lise-diplomasi-alabiliyor-12901.html