Bölgenin ilk sivil tersanesi Tatvan’da kuruldu

Kategori: Tatvan - Tarih: 7 Nisan 2017 00:10
Bölgenin ilk sivil tersanesi Tatvan’da kuruldu

Tatvan ilçesindeki Küçük Sanayi Sitesi’nde kurulan ve bölgenin ilk sivil tersanesi olan Kuzucular Marine’nin açılışı yapıldı.

Açılışa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, ülke genelinde deniz sevkiyatına büyük önem verildiğini söyledi.

Deniz sektörünün uluslararası düzeyde rekabeti zor olan ve dünya ticaretinin büyük bir bölümünü kapsayan bir sektör olduğunu vurgulayan Demiröz, "Deniz taşımacılığı ve deniz taşıtlarının akaryakıtlarında ÖTV’yi almıyoruz. İkinci sicile kayıtlı bütün gemilerin alımından, satımından, karından ve hiçbir şeyinden vergi almıyoruz, sadece bir yıllık harçları var. Çünkü denizcilik sektörü uluslararası düzeyde ve dünya ticaretinin büyük bölümünü taşıyan çok önemli bir sektördür. Bununla mücadele etmek için devletin deniz sektörüne çok büyük imkanları ve destekleri var. Bölgemizde ilk kez bu sektörde üretime başlayan İbrahim beyi tebrik ediyorum. Ayrıca Tatvan’da, Türkiye’nin en büyük iki feribotun yapımı devam ediyor. Bu feribotların her biri 50 vagon kapasitesine sahiptir. İnanın bunlardan her birinin maliyeti bir havaalanı yapımı maliyetiyle aynı değerdedir. Bunlar bizim için büyük bir nimettir. Bunun yanında devlet demir yollarının Rahva bölgesinde bir lojistik depo projesi var. Onu da tamamladığımız zaman burası tamamen bir ticaret alana haline gelebilir" dedi.

Resmi olarak ilk defa burada bir tekne imalat alanı yani tersane kurulduğunu kaydeden Bitlis Valisi Ahmet Çınar, "Van Gölü üzerinde toplam 185 adet tekne bulunuyor ve bunların tamamının tamir edilebileceği, bakımının yapılabileceği veya yeni teknelerin imalatının yapılması için resmi olarak hiçbir sivil tersane yoktu. Buranın kurulması çok önemli. Kısa sürede çok gelişeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Tersane sahibi İbrahim Kuzucu ise, yeni kurdukları tersanede gemi, tekne, yat imalatı ve bakım, onarımını yapacaklarını, şuan itibarıyla 20 kişiye istihdam alanı sağladıklarını söyledi.

Açılış törenine Tatvan Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, AK Parti Bitlis İl Başkanı Nesrullah Tanglay, Bitlis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, Tatvan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Cengiz Şahin, Tatvan Ticaret Odası Meclis Başkanı İhsan Bakırhan, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve esnaflar katıldı.
 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bolgenin-ilk-sivil-tersanesi-tatvan-da-kuruldu-10137.html