Bitlis Verem Savaş Dispanseri tarafından bilgilendirme

Kategori: Sağlık - Tarih: 13 Aralık 2019 09:58
Bitlis Verem Savaş Dispanseri tarafından bilgilendirme

Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü Tüberküloz İl Koordinatörlüğü olarak vatandaşların verem hastalığı ve korunma yolları konusunda bilinçlendirmek amacıyla Bitlis Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Damla Kılıç tarafından Verem hastalığından korunma yollarını anlattı.

Verem hastalığı nedir?

Verem hastalığı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır.

En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vb.).

Verem hastalığının belirtileri nelerdir?

2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısıdır.

İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır!

Verem hastalığı tedavi edilebilir mi?

Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde verem ilaçları Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.

Verem hastalığından nasıl korunabiliriz?

Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.

Verem aşısı (BCG) çocukları verem hastalığından korur. Ülkemizde doğumdan sonra 2. ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır.

Verem hastalarının yakınlarının taramaları verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle çocuklar için koruyucu tedavi verilir.

Yaşanılan ortamları havalandırarak temiz hava sağlamak, havadaki mikropları azaltır, hastalık bulaşma riskini düşürür. Temiz hava için pencerenizi açın. Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın. Sigara içmeyin, yanınızda içilmesine izin vermeyin. Düzenli ve dengeli beslenin, ilaçlarınızı düzenli kullanın.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-verem-savas-dispanseri-tarafindan-bilgilendirme-13255.html