Bitlis'te Prof. Dr. Fuat Sezgin konulu panel düzenlendi

Kategori: Bitlis Eren Üniversitesi - Tarih: 6 Ağustos 2019 11:31
Bitlis'te Prof. Dr. Fuat Sezgin konulu panel düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Valiliği ve BETAV (Bitlis Eğitim ve Tanıtım Vakfı) işbirliği ile Büyük Bitlis Buluşmaları kapsamında, Bitlis’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 103’üncü Yıl Dönümü vesilesiyle düzenlenen “Prof. Dr. Fuat Sezgin” konulu panel, Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ın ev sahipliğinde Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Bitlis’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 103’üncü Yıl Dönümü vesilesiyle gerçekleşen “Prof. Dr. Fuat Sezgin” konulu panele, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ( İBTAV) Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alparslan, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Üyesi Bilal Erdoğan, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, AK Parti Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, AK Parti Bitlis Milletvekilleri Cemal Taşar ve Vahit Kiler, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım ve ilçe belediye başkanları başta olmak üzere çok sayıda kurum amirleri, Üniversitemizin akademik ve idari personeli ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Panel öncesinde Eğitime Destek Platformu tarafından Bilal Erdoğan başkanlığında Aylık İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Üniversitemiz Yahya Eren Konukevi’nde yapılan Aylık İstişare Toplantısı’nın ardından “Prof. Dr. Fuat Sezgin” paneli için Üniversitemiz Merkezi Konferans Salonu’na geçildi. Panelde, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Arslan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Çoşkun, İlahiyatçı ve Tarihçi Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma da konuşmacı olarak hazır bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatının yer aldığı kısa bir film gösterimiyle devam etti. Ardından programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Büyük Bitlis Buluşmaları kapsamında düzenlenen Prof. Dr. Fuat Sezgin paneline katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. Şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü dolayısıyla bu paneli düzenlemeye karar verdiklerini aktaran Başkan Tanğlay, Bitlis tarihine sahip çıkılması çağrısında bulundu. Ardından İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren de, kısa bir konuşma yaparak katılımcılara teşekkürlerini ifade etti. Kısa bir konuşma gerçekleştiren Bitlis AK Parti Milletvekili Vahit Kiler de, Sezgin'in hayatından alınması gereken çok ders ve mesajın bulunduğunu belirterek katılımcılara ve konuklara teşekkür etti.

“Geleceği Müslümanların Yöneteceği Yeni Bir Çağ İnşa Edeceğiz”

Panelin açılış konuşmasını yapan İBTAV Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, geleceği Müslümanların yöneteceği yeni bir çağ inşa edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Bitlis'in yetiştirdiği önemli bir ilim ve bilim adamı olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: "Çok güzel bir film izledik. Birçok konuşmadan daha verimli oldu. Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşu bu hafta etkinliklerle kutlanıyor, diğer yandan Prof. Dr. Fuat Sezgin yılını işliyoruz. Hem hocamızın vefatının akabinde 2019 yılının olması ve bunu memleketinde hatırlıyor olmamız güzel oldu. Burada mesele büyük bir bilim insanını anlamak

ve tanımaktır. Bizim bölgemizde böyle bir insan yaşadı. Bunu anlamamız ve öğretmemiz gerekiyor. Kendi ecdadımız, Müslüman, namazında, niyazında, inançlı ve dindar bilim insanları İslami ilimlerde, bir yandan da astronomi, tıp, fizik ve fende ilerlediler. Rönesans’tan sonra teknoloji ile sanayi devrimine ve sonrasına uzanan batının sıçrama serüveninin de altyapısını teşkil eden bilimsel gelişmeleri ve araştırmaları başardılar. Şimdi onlardaki ruha ve çalışma azmine ihtiyacımız var. Geleceği Müslümanların yöneteceği yeni bir çağ inşa edeceğiz. Bu vesile ile yapılan tüm çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Panelin oturum başkanlığını yapan İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya ise, "Bugün burada yapacağımız panel, yıl içerisinde 300 paydaşımızla birlikte yapacağımız 800 etkinlik arasında en önemli olanıdır. Birçok ülkede gerçekleştirilecek olan 800 farklı programın başlangıcı Bitlis'ten başlıyor." şeklinde konuştu. Çetinkaya panelin özünün, İslam bilim tarihinin dünya medeniyetine ne katkı sunduğu üzerine tartışmak ve düşünmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Daha sonra, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Arslan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Çoşkun ve İlahiyatçı ve Tarihçi Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma birer sunum yaptı.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, İslam Medeniyeti ve Bilim Tarihi üzerine önemli detaylara değinerek, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilime olan katkısı ve eserlerinin önemine yönelik örnekler verdi. Prof. Dr. Çapak, “İslam Medeniyetinin, bilime yaptığı katkıları biz bugün Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamızın çalışmalarından biliyoruz.” diyerek Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarının önemini vurguladı. Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Arslan, yaptığı konuşmada Fuat Sezgin’in İslam Medeniyetinin anlaşılmasına ömrünü vakfetmiş bir insan olduğunu söyledi. Ardından konuşmasını yapmak üzere Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun söz alarak, “Prof. Dr. Fuat Sezgin Hoca bize kendimizi öğretiyor, bize kim olduğumuzu öğretiyor, bize kültür birikimimizi anlatıyor.” diyerek daima kendi öz kültürümüze bakmamız gerektiğinin altını çizdi. Son sözü alan İlahiyatçı ve Tarihçi Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, gençlerin Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yolundan gitmesi gerektiği ve kendilerini geliştirmeleri için daha çok kitap okumaları gerektiği tavsiyesinde bulundu. Yaklaşık iki saat süren panel, yoğun ilgi gördü.

Üniversitemizde Büyük Bitlis Buluşmaları kapsamında, Bitlis’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 103’üncü Yıl Dönümü vesilesiyle düzenlenen “Prof. Dr. Fuat Sezgin” konulu panel, programa katılan milletvekilleri ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım tarafından konuşmacılara hediye takdim edilmesinin ardından sona erdi.
 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-te-prof--dr--fuat-sezgin-konulu-panel-duzenlendi-12880.html