Bitlis'te ısı yalıtımı ülke kazanımı projesinin tanıtımı yapıldı

Kategori: Bitlis Eren Üniversitesi - Tarih: 15 Mayıs 2019 00:52
Bitlis'te ısı yalıtımı ülke kazanımı projesinin tanıtımı yapıldı

Bitlis Eren Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi tarafından Müdür Yollarda Platformu'ndan Aktivist Mühendis Özgür Kaan Alioğlu’nun katılımıyla “Isı Yalıtımı Ülke Kazanımı” adlı projenin tanıtımı yapıldı.

2018 yılında başlattığı proje kapsamında “30 günde 30 şehir” gezerek binlerce kişiye projesini tanıtan Özgür Kaan Alioğlu, 2019 yılı için “40 gün 40 şehir 40 üniversite” olarak belirlediği hedef kapsamında Bitlis Eren Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda bir söyleşi gerçekleştirdi. Isı yalıtımı konusunda Özgür Kaan Alioğlu’nun ülke çapında bilgilendirme projesini hayata geçirdiğini belirten İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nusret Bozkurt, söyleşide ısı yalıtımının önemine ilişkin bilgi verileceğini belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Bozkurt, “Müdür Yollarda” adı altında yürütülen proje çerçevesinde Bitlis Eren Üniversiteside de projeyi tanıtan Özgür Kaan Alioğlu’na teşekkür etti.

Enerji ithal etmediğimiz durumda cari fazlamız olduğunu belirten Alioğlu, binalarda tüketilen enerjinin %80’i ısıtma-soğutma amaçlı olduğunu ve ısıtma-soğutma dışındaki diğer enerji ihtiyaçlarımızı hiç tüketmesek, maksimum enerji tasarrufu potansiyelimizin %20 olduğunu söyledi. Isı yalıtımı için kullanılan malzemenin kalın olması gerektiğini ifade eden Alioğlu şunları söyledi: “Mevcut durumda tüketiciler, çok daha az geri dönüşleri olmasına rağmen tasarruflu aydınlatma ve beyaz eşya ürünlerine ciddi maddi kaynak ayırmaktadır.” dedi. 2018 yılında binalarda kullanmak üzere ithal ettiğimiz 14 milyar dolarlık enerjinin 11 milyar doları ısıtma-soğutma amaçlı olduğuna değinen Alioğlu, Türkiye’de binalarda son 15 yılda gerçekleşen Nihai Enerji Tüketim artışının da iki kat arttığını söyledi. Soğutmanın ısıtmaktan çok daha pahalı bir iklimlendirme yöntemi olduğunu ifade eden Alioğlu: “Binalar en fazla ısıyı cephelerinden kaybeder. Isı, direnci az olan bir yer bulursa oradan kaçar. Isı yalıtımı, sadece cephelerde değil, tüm bina kabuğunda ele alınmalı ve yalıtım kalınlıkları arttırılmalıdır.” Türkiye’de yıllık ortalama enerji tüketiminin azaltılmasının hedeflendiğini belirten

Alioğlu, ısı yalıtım levhasının 4 cm yerine 10 cm olarak uygulanmasının ısı yalıtım performansını iki kat arttıracağını ifade etti. Yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) zorunlu olduğunu vurgulayan Alioğlu, mevcut binalarda ise EKB’nin 01.01.2020 tarihinden itibaren kat sahiplerinin sorumluluğunda, zorunlu olacağını ve EKB olmadan alım-satım işlemleri yapılamayacağını söyledi. Türkiye’de kullanılan ısı yalıtımı sistemlerine kıyasla uygulanan ısı yalıtım levhası kalınlıklarını 2,5 kat arttırarak binalar, tüketiciler, ülke ve doğa için büyük fayda sağlanacağını belirten Alioğlu konuşmasına, “Enerji ithalatını yarı yarıya düşürerek, Milli ekonomiye ve cari açık sorununun çözümüne destek olmak ve enerjide dışa bağımlılığın azalması ile birlikte Milli Güvenlik politikalarına katkı sağlayacaktır.” sözleriyle son verdi.

Program, soru-cevap bölümünün ardından Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çoban’ın Özgür Kaan Alioğlu’na hediye takdim etmesiyle sona erdi.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-te-isi-yalitimi-ulke-kazanimi-projesinin-tanitimi-yapildi-12638.html