Bitlis'te 6. Altun Kalbur kış yüzme şenlikleri yapıldı

Kategori: Bitlis - Tarih: 31 Ocak 2022 11:06
Bitlis'te 6. Altun Kalbur kış yüzme şenlikleri yapıldı

Beşminare Düşünce Akademisi Derneği tarafından altıncı (6) kez “Geleneksel Altun Kalbur Kış Yüzme Şenlikleri" icra edildi.

Birçok kişinin her yıl ocak ayında çoğu vakit neredeyse eksi – 15 derecede girdikleri Altun Kalbur suyu yaz aylarında bile girilemeyecek kadar soğuk bir su. İçilebilecek kadar berrak ve temiz olan Altun Kalbur’da insanlar yüzerek eğleniyor.

Düşünce Akademisi Başkanı Serdar DURER tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi; Bitlis karı, kışı, soğuğu, akarsuları ve gölleri ile müstesna bir kent. Bitlis soğuk bir şehir olsa da, sıcak duyguların yaşandığı, omuz omuza, yürek yüreğe bir şehir. Şehirler içinde barındırdıkları güzellikleri ve efsaneleri ile var olur, can bulurlar. Altun Kalbur da Bitlis'in çok kıymetli doğal güzelliklerinden bir yer. Fakat acıdır ki, geçmişten günümüze hak ettiği kıymet verilmemiştir. Bir gün inanıyorum ki samimi bir yerel yönetici tarafından bu güzellik hak ettiği değeri görecektir. Bu doğal güzelliğin birde efsanesi vardır. Sıcak bir yaz gününde; kendisinin ve hayvanlarının çok susadığını gören ihtiyar bir kadın, ellerini havaya kaldırarak Allah’tan su istemiştir.  Suyu verdiği takdirde kendisine bir kurban adayacağının duasını etmiştir. Yaradan, bu yaşlı kadının dileğini kabul etmiş, şimdiki ismiyle Altun Kalbur suyunu ortaya çıkarmıştır. Tabi o yıllarda bu mevkii de böyle bir pınar yokmuş. Yaşlı kadın ve koyunları kana kana sularını içmişlerdir. Suyu içtikten sonra bir kenarda hamur yoğururken kaşınan omuzuna elini atmış ve irice bir bit eline gelmiştir. Biti iki parmağının arasına alarak çıtlatmış ve Allah yoluna kurban olsun. Demiştir. Efsaneye göre koyunları ile birlikte oldukları yerde taş kesilmişlerdir. Hatta bu alanda insan ve hayvan şekillerini andıran kayalar bulunmaktadır.

Serdar DURER sözlerine devamla; Dünya’nın bir çok yerinde, özelikle soğuk iklimin hakim olduğu yerlerde kış yüzme şenlikleri yapılır. Soğuk sulara, buzlanmış göllere girilir. Bizde yapmış olduğumuz bu farkındalık çalışması ile amacımız Bitlis’in kar’ına, soğuğuna, soğuk sullarına, göllerine dikkat çekmek. Geleneksel hale gelen bu etkinlikleri artık biz düzenlemesek bile vatandaşlarımız ve basın mensuplarımız ilgi gösterecek bu etkinlik inanıyoruz ki sürekli hale gelecektir.

Altıncı Altun Kalbur Kış Yüzme Şenliklerini bu yıl yeniden birçok kişinin katılımı ile  icra ettik. Emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ederiz. Şeklinde konuştu.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-te-6--altun-kalbur-kis-yuzme-senlikleri-yapildi-24691.html