Bitlis Milletvekili Irgat Başbakana soru önergesi sondu

Kategori: Bitlis - Tarih: 4 Aralık 2015 14:42
Bitlis Milletvekili Irgat Başbakana soru önergesi sondu

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat Başkakan Ahmet Davutoğlu'na cevaplandırılmasını istediği soru önergesi sundu.

HDP Bitlis Milletvekili Irgat'ın sunduğu soru önergesi şu şekilde;
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından Anayasanın 98. ve iç tüzüğün 96. ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Mizgin IRGAT
Bitlis Milletvekili


İki ayı aşan bir süredir başta Silvan, Cizre, Sur ve Nusaybin olmak üzere bir çok yerde hukuka aykırı yöntemlerle sürdürülen sokağa çıkma yasakları ve eş zamanlı olarak güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet yöntemleri sonucunda  çok sayıda sivil yurttaş hayatını kaybetmiş, yerleşim yerlerindeki halk, temel insani ihtiyaçlarından dahi mahrum bırakılmıştır. Bu hukuksuz uygulamalar halen devam ederken geçtiğimiz gün Bitlis Valiliği, yaptığı yazılı açıklama ile Bitlis’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrinde çalışmak üzere 10 bin sözleşmeli er ve uzman erbaş alımı yapılacağını duyurmuştur. 

Bitlis ilinin, Kürt sorunundan kaynaklı uzun yıllar güvenlik güçlerinin fiili ve psikolojik baskısı altında yaşayan bir kent olduğu kamuoyunun malumudur. Kürt sorunun çözümsüz bırakılması nedeniyle yaşanan savaşta Bitlis en fazla etkilenen kentler arasında yer alırken, dışarıya net göç vermiş, işsizliğin ve yoksulluğun en  yüksek olduğu kentler arasındadır. Kamu ve özel yatırım oranlarının oldukça sınırlı olduğu, her geçen gün işsizliğin ve yoksulluğun derinleşerek arttığı Bitlis’de işsiz gençlerin “paralı asker” haline getirilmeye çalışılması ve yüksek maaş vaatleriyle bunun teşvik edilmesi, yürütülen savaş politikalarını daha da derinleştireceği yönlü kamuoyu kaygısını daha arttırmıştır.  

Kürt sorununu devlet zoru yöntemiyle ortadan kaldırmaya dönük politikalar 1990’lı yıllarda denenmiş ve geriye daha da katmerlenmiş politik ve sosyal sorunlar ortaya çıkmıştır.  Bitlisli gençlerin kendi memleketlerinde  savaşmalarına yön veren bu tür devlet politikaları gerçek anlamada akraba olan insanları karşı karşıya getirip savaştıracak bir uygulama anlamındadır. Bu tür politikaların, 30 yılı aşan savaş sonrasında ortaya çıkan toplumsal travmaları daha da derinleştirmesi ve Kürt sorununu daha da boyutlandırması toplumsal kaygıların başında gelmektedir. 

Bu bağlamda;
1-Bitlis’te 10 bin sözleşmeli er ve erbaş alımını gerekli kılan sebepler nelerdir? 
2-Bitlis’te hali hazırda görev yapmakta olan güvenlik gücü sayısı ne kadardır? Bu güvenlik güçlerinin ne kadarı sözleşmeli personel statüsündedir?
3-Son 3 yıl içinde Türkiye genelinde güvenlik güçlerine dahil edilen sözleşmeli er ve erbaş sayısı nedir ve bunların kaçı Bitlis’ten alınmıştır?
4-Bitlisli gençlerin sözleşmeli er ve erbaş olarak alınmaları, aynı zamanda bu kişilerin doğal olarak sürmekte olan savaşa dahil olmaları anlamına da gelmektedir. Savaş koşullarında karşı karşıya gelecek olanların, akraba ve ortak tarihsel ve kültürel geçmişe sahip oldukları gerçeği tüm kamuoyunca da bilinmekte iken bu durumun ortaya çıkaracağı toplumsal travmaların neler olacağı ve çözüm yollarına ilişkin her hangi bilimsel bir çalışmanız mevcut mudur?
5-Bitlis’e son 3 yılda yapılan kamu yatırımlarının fonksiyonel olarak dağılımı nedir?
6-Bitlis’te işsizlik ve  yoksulluğu azaltmaya yönelik olarak gerçekleştirmiş olduğunuz projeler var mıdır, var ise bu projelerin sonuçları nelerdir?
7-10 bin er ve erbaş alımının kamuya maliyeti nedir?
8-Kürt sorununa yaklaşımda güvenlikçi yöntem ve uygulamaların dışında  hükümetinizin herhangi bir çalışması söz konusu mudur?

 
Kaynak : Bitlis Haber13 / Haber Merkezi

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-milletvekili-irgat-basbakana-soru-onergesi-sondu-6967.html