Bitlis'in tarihi evleri turizme kazandırılıyor

Kategori: Bitlis - Tarih: 26 Aralık 2017 23:57
Bitlis'in tarihi evleri turizme kazandırılıyor

Bitlis'in turizminde önemli bir yer tutan tarihi taş evler, restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Yedi (7) bin yıllık geçmişi bulunan ve tarihi eserleriyle adeta açık hava müzesi konumunda olan Bitlis'te, tarihi evlerin restore edilerek turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.
 
Atatürk Mahallesi'nde 1880 yılında yapılan bir evin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Vali İsmail Ustaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentteki bir kültür evinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyon çalışmalarını devam ettiğini söyledi.
 
Vali Ustaoğlu,
 
İlimizde tescilli 400 sivil mimari bulunuyor. Bitlis kadim bir şehir. Bu yapı da 1880 yılında yapılmış ve yüz yıllardır ayakta kalmaya direnmiş örnek evlerden biri. Metruk bir vaziyette iken bakanlığın öncülüğünde restore ederek hizmete sunacağız. Bu tip mekanların en önemli özelliği insan nefesiyle ayakta durmasıdır. Burayı kendi haline bırakırsak bir veya iki yıl içinde tekrar daha beter bir durumu gelir. Evin restorasyonu bitmek üzere. Burayı Bitlis halkının her zaman kullanacağı ortak bir mekana dönüştüreceğiz
 
Ustaoğlu, 2018 yılında bu tip güzel mekanları yeni nesillere kazandırmanın yanında Kadim kent değerine ve kimliğine kavuşuyor sloganıyla sokak sağlıklaştırma çalışması yürüterek Bitlis'in tarihi değer ve güzelliklerini ortaya çıkaracaklarını dile getirdi.
 
Tarihi evleri restore etmek için vatandaşlarla sürekli görüştüklerini aktaran Ustaoğlu, bu konuda bakanlığın çok büyük desteklerinin bulunduğunu kaydetti.
 
Sadece işin imalatına yönelik takriben yüzde 70 destek verildiğini anlatan Ustaoğlu,
 
Vatandaşımız açısından evleri neredeyse bedavaya onarılıyor. Bu evleri hayata geçirdiğimizde Safranbolu, Göynük, Mudurnu, Beypazarı ve Ankara Tarihi Ulus Meydanı gibi olacağına inanıyoruz. Oralar cıvıl cıvıl. 

Yerli ve yabancı turistlerin gezip gördüğü mekanlar. Restorasyonları gerçekleştirip tüm bunları bir araya getirdiğimizde ilimize gelen yerli ve yabancılar buraları pansiyon olarak kullanacak. Yapacağımız çalışmalarla bölgemizi bir çekim merkezi haline getireceğiz.

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-in-tarihi-evleri-turizme-kazandiriliyor-10986.html