Bitlis'in İşsizlik Raporu Belirlendi

Kategori: Ekonomi - Tarih: 30 Ocak 2014 09:40
Bitlis'in İşsizlik Raporu Belirlendi

Bitlis Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Alaattin Aslan, işgücü piyasasında meydana gelebilecek sosyo-ekonomik değişme ve gelişmelerin istihdam üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için 2013 yılında yerel düzeyde başlattıkları işgücü piyasası analiz sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

357 işyerine uygulanan işgücü piyasası araştırmasıyla Bitlis ilinin işgücü projeksiyonu çıkarıldığını belirten İşkur Müdürü Aslan, "Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Bitlis genelinde açık iş oranı yüzde 5,7 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında açık iş oranının yüzde 12,1 ile bilgi ve iletişim sektörü ve yüzde 9,6’ lık açık iş oranıyla konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü izlemektedir." dedi.

Yapılan araştırma kapsamında görüşülen işverenlerine hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı elaman temininde güçlük çektiklerinin sorulduğunu anlatan Alaattin Aslan, "Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; pazarlamacı, elektrikçi (genel), aşçı, elektrik tesisatçısı-bina, ağır kamyon şoförüdür. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 70’ i meslekte yeterli beceriye, niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 48’ i yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 9’ u çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir. Yine TÜİK tarafından açıklanan ilimize ait işsizlik oranının 2010 yılından itibaren sürekli düşüş olduğu göze çarpmaktadır. İşsizlik oranının 2010 yılında yüzde 16,3 2011 yılında yüzde 11,1 ve 2012 yılında ise yüzde 9,1 olduğu gözlenmektedir. Bu düşüşte ilimizde 2010 yılından itibaren sıklıkla uygulanan Toplum Yararına Programlar ile ilimizde istihdama yönelik yapılan yatırımlardan kaynaklanmaktadır." diye konuştu.

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-in-issizlik-raporu-belirlendi-2037.html