Bitlis İMO'dan deprem açıklaması

Kategori: Güncel - Tarih: 24 Ekim 2016 13:54
Bitlis İMO'dan deprem açıklaması

Van Depremi'nin 5. yıl dönümü dolayısıyla Bitlis İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), deprem öncesi, anı ve sonrasında alınması gereken önlemlerle ilgili açıklama yaptı.

Deprem konusunda insanları sürekli bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirten İMO Bitlis İl Temsilcisi Cengiz Şahin, Türkiye'de yaşanmış olan depremlerin yıl dönümlerinde, İMO olarak depremi unutmayıp ülke genelinde "Deprem ve Depremzedeleri Unutmadık" sloganıyla sürekli resim ve fotoğraf sergileri düzenlediklerini ifade etti.
 
Deprem öncesi alınması gereken önlemlerin hayati tehlikeleri azaltacağını aktaran Şahin, Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem kuşağı üzerinde olduğunu belirterek, merkez üssü Bitlis'in Mutki ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde bir deprem yaşadıklarını hatırlattı. Şahin, "Dünyanın oluşumundan bugüne kadar depremler hep vardı, bundan sonra da sürekli olarak var olacaktır. 
 
Ülkemiz 17 Ağustos 1999 tarihinde son yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadı. Doğu Marmara'da büyüklüğü 7,4 olan ve yaklaşık olarak 45-50 saniye devam eden bir deprem oldu. Merkez üssü Gölcük olan bu deprem büyük bir afet ortaya çıkardı. Türkiye yaklaşık olarak dünyadaki depremlerin beşte birini oluşturan Akdeniz-Alp-Himalaya adıyla anılan en etkin deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Ülkemizi kuzeyden, güneyden ve batıdan saran bir deprem kuşağı topraklarımızın yüzde 92'sinde deprem tehlikesi yaratmaktadır. Marmara depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki, mekan ve çevre güvenliği olan bir yapılaşma düzeni oluşturulamadı. Toplumsal yaşam deprem tehlikesini dikkate alarak deprem riskini giderici özellikte düzenlenmedi. Hatta deprem gerçeği kimi zaman unutuldu veya unutturuldu, kimi zamanda deprem kullanılarak akıl ve bilim dışı işler yapıldı." diye konuştu.
 
Van depreminin ise 5. yıl dönümü dolayısıyla depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar dileyen Şahin, şöyle konuştu: "Bu doğa olayını Rabbim bir daha bölgemize, ilimize ve ülkemize yaşatmasın. Buna benzer yaşanmış depremlerin yıl dönümünde biraz daha gerçekçi olmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz birçok fay hattının geçtiği bir bölgede yer almaktadır. Ülkemiz bir deprem ülkesi olduğu için depremlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Ama almamız gereken önlemler var. Deprem öncesi alınacak olan önlemler, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gerekenler konusunda okullarda eğitim verilmesi önemlidir. Yapılar deprem yönetmenliğine göre sağlam ve güvenli olarak yapılmalı, yapılarda kullanılacak olan malzemelerin sağlam olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yapı denetim ve yerel yönetimlerin bu konuda hassas olmaları çok önemlidir. Deprem ve benzeri doğal afetler kesinlikle hata kabul etmiyor. Çünkü deprem öldürmez, usul ve esaslara göre yapılmayan yapılar öldürür. Bu doğa olayına karşı insanların daha duyarlı, tedbirli ve bilinçli olmalarını umuyoruz."

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-imo-dan-deprem-aciklamasi-9195.html