Bitlis Belediyesi kürtçe tabela krizi tepkiler çığ gibi büyüyor!

Kategori: Bitlis - Tarih: 3 Haziran 2019 22:52
Bitlis Belediyesi kürtçe tabela krizi tepkiler çığ gibi büyüyor!

Bitlis Belediyesi’nde 2014 yılında asılan Kürtçe tabela, yeni belediye yönetimi tarafından indirildi. Tabelanın indirilmesinden dolayı tepkiler sosyal medyada çığ gibi büyüyor.

Bitlis Belediyesi hizmet binasının girişine Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde asılan Türkçe ve Kürtçe tabela, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimleri kazanan AKP’li Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay’ın talimatı ile yerinden indirildi. İndirilen tabelanın yerine sadece Türkçe yazılı tabela asıldı. Tabelanın indirilmesi tepkiyle karşılandı.

Belediye girişindeki Kürtçe ve Türkçe tabela kayyım döneminde indirilmemişti.

Eski Mazlum Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal:

Ünsal yaptığı paylaşımda, “Bitlis’te kayyum döneminde bile indirilmeyen Kürtçe tabela, AKP’li belediye tarafından indirilmiş! İstanbul’da sandığa gidecek Kürt seçmenin 2 fotoğraf arasındaki farkı idrak edemeyeceğini düşünüyorlar. Bir kez daha yanılacaklar!” dedi.

BDP’nin eski Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş:

“Ey Bitlisliler; Belediye başkanınızın, Belediyenin Kürtçe tabelasını indirdiğinden haberdar mısınız?Kayyumun bile indirmediği tabelanın indirilmesine bir cevabınız yok mu? Gittiğiniz yerde bunun nedenini soranlara vereceğiniz cevabınız var mı?” 

Gazeteci Muhabir İsmail Saymaz

Bitlis'te, üzerinde Türkçe ve Kürtçe "Bitlis Belediyesi" yazan tabela kaldırılmış. Yalnızca Türkçe tabela asılmış. Bu tavır, inciticidir. 
Kürtçe, vatanımızda Türkçe'den sonra en çok konuşulan dilimizdir. Türkçemiz gibi saygıdeğer ve azizdir.

TBMM İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay:

Her birimiz dün olanların sırtımıza yüklediği ağırlıkları hafifletip yarınlara daha hızlı ileriye adımlar atmaya çalışırken bazılarının dünün yanlışlarını ihya çabasına soyunması akıl alır gibi değil. Bitlis Belediyesi nereye varmak istiyor?

Yazar Araştırmacı ve Güroymak'lı Olan Müfid Yüksel:

Türkiye'de, Kürtçe tabela da olacak, Arapça vs. tabela da olacak. Müslüman bir halkın kimliğine nedir bu husumet? Aynı/benzer tutumu mağazalardaki İngilizce/Fransızca, Almanca hatta İtalyanca tabelalara gösteriyor musunuz? Niye kendi halklarınızdan/halkınızdan esirgiyorsunuz?

Kürt Siyasetçi ve Yazar Sıdkı Zilan:

2015 yılında Ak Partili Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy Belediye tabelasını 2 dilli yapmıştı. Şu an tabelayı kaldıran Nasrullah Tanğlay dönemin il başkanıydı.

Yunus Yeşilyayla: 

Sn. @Vahit_Kiler ,2012 de eski yerleşim ismi ile ilgili kanun teklifi veren bir vekilsiniz. -Yıl 2019 ve merkezde bitliste kürtçe tabela indiriliyor. Sn. @Ntanglay , Bu yanlıştan dönün. bu yönde karar almanızda sebeb olan kişileri çevrenizden uzaklaştırın.

Avukat Mehmet Emin Akar:

Bitlis belediye başkanı Kürtçe tabelayı kaldırarak kayyumluğunu ilan etmiş! 

Avukat Fırat Epözdemir:

Kurme dare ne ji dare be dar kurme nabe! #BitlisBelediyesi

Pirtukakurdi:

Ey #BitlisBelediyesi û @Ntanglay û @BitlisBld hûn ji kayyumê jî şerm nakin ma xwedê jî natirsin. Ji kerema xwe mudexaleya tabelaya kurdî nekin

Çaldıran Ajans:

#BitlisBelediyesi Kürtler vardır konuştukları dil de Kürtçedir çünkü yüce Allah böyle buyurdu... Zulme meyleden yasakçı zihniyet ve taşeronları Kürt ve Kürtçe gerçeğinin üstünü örtemez yüce Allah aksini buyurmadıkça...

Ahmet Nursoy:

Göklerin ve yerin yaratılması ile dillerinizin ve renklerinizin ayrı olması, O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda, bilenler için gerçekten ayetler vardır. [Rum:22] Bunu bilip, Allah'ın ayeti olanı yok saymak haddiniz değildir! Onu yerine asın tekrar. #BitlisBelediyesi

HDP Van Milletvekili Murat Saraç:

Dilersen bunu, göreve gelir gelmez Bitlis beld başkanınız tarafından indirilen ‘Şaredarîya Bedlis’ veya fırtınalar kopartıp kabul etmediğiniz ‘Dersim Belediyesi’ tabelaları yerine as ki, Kürtçe ye karşı samimiyetiniz herkesçe daha net görülsün... 

İlyas Buzgan:

Bitlis Belediyesi'nin Kürtçe Tabelasını değiştirmek 20 milyon Kürdün ana diline duyulan tahammülsüzlüğün en bariz örneklerinden biridir.


Bu konuda Bitlis Belediyesi bir açıklama yapsada, tepkiler sosyal medyada devam ediyor!

 
Kaynak : Bitlis Haber13 / Haber Merkezi

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bitlis-belediyesi-kurtce-tabela-krizi-tepkiler-cig-gibi-buyuyor--12706.html