BEÜ Ev Sahipliğinde Nemrut Jeopark Çalıştayı Başladı

Kategori: Bitlis Eren Üniversitesi - Tarih: 16 Mayıs 2022 19:14
BEÜ Ev Sahipliğinde Nemrut Jeopark Çalıştayı Başladı

Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Bitlis İl Özel İdaresi, Bitlis Belediyesi, Tatvan Belediyesi, Ahlat Belediyesi, Adilcevaz Belediyesi ile Güroymak Belediyesi’nin paydaş olduğu ve BEÜ ev sahipliğinde düzenlenen “Nemrut Jeopark Çalıştayı” başladı.

BEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve paydaşlarının katıldığı Nemrut Jeopark Çalıştayı’nda konuşma yapan Bitlis Vali Yardımcısı İzzet Cem Eser, “Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Ancak bu coğrafyanın güzellikleri bize birtakım zorluklar getiriyor. Malumunuz olduğu üzere yaklaşık 30 yıldır bir terör belası ile uğraşıyoruz. Ancak geldiğimiz noktada artık bitirme noktasına geldik. Terörün bitmesiyle birlikte artık bizleri ve sizleri daha zorlu bir görev bekliyor. Bunlar kentimizi eğitim, kültür, sanat, turizm açısından daha ileri götürmektir. Biz bugün burada Nemrut Kalderası ve çevresi Süphan’a kadar uzanan bölgede jeopark ilan etmek maksadıyla bir çalıştay başlatıyoruz. Bu çalıştayın bir takım idari boyutu da var. Kurumsal olması maksadıyla bir şirket bünyesine getireceğiz. Özel idaremiz hızlı bir şekilde yürütüyor. En kısa sürede bunu da tamamladıktan sonra ayaklarımız yere basarak bu amaca ulaşacağımızı düşünüyorum. Bugün bilim kurulumuzu oluşturduk. Rektör hocamız başkanlığında bilim kurulu çalışmalarına başlayacak. Bize rehberlik edecekler. Bizler de idari olarak onlara elimizden gelen desteği sağlayacağız. İnşallah bunu başaracağız. Nemrut ile ilgili çalışmalar dünden başladı ve bugün devam ediyor değil. Buranın 10 yıllık bir geçmişi, bir özlemi var. Bu bölge bunu hak ediyor. Nemrut ve çevresinin jeopark olarak ilan edilmesi ile ilgili sonuca İnşallah hep birlikte ulaşacağız” dedi.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ise, “Bu önemli bir çalıştay. Bunun geçmişine bakarsak, bizimle birlikte 10 aylık bir geçmişi var. Bizim en önemli projelerimizden biri olarak düşünmüştük. Atandıktan kısa bir süre sonra çalışmalara başladık. Nemrut Jeoparkı aslında son birkaç yıldan beri çalışılan bir konu. Bu konu ile ilgili bazı çalışmalar yapılmış, projeler hazırlanmış. İstanbul Üniversitesi’nden Yıldırım Güngör hocamızın önemli çalışmaları var. Aslında büyük oranda Jeopark içerisindeki jeosit alanları büyük oranda Yıldırım hocamızın raporundan esinlenerek ona dayandırılarak hazırlandı. Bu toplantının ardından araziye de çıkarak çalışmalar yapacağız. Bilimsel kurulu olarak bu jeoprakın sınırları nereye kadar olacak, burada hangi jeositler yer alacak ve bazı revize edilecek konular olacaktır. Dolayısıyla iki gün sürecek bir çalıştaydır” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından sunumuyla devam eden çalıştayın iki gün süreceği belirtildi.

Çalıştaya, Güroymak Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ramazan Cankaloğlu, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Atlı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yıldırım Güngör ve akademisyenler ile paydaş kurumlardan oluşan bilim kurulu ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/beu-ev-sahipliginde-nemrut-jeopark-calistayi-basladi-24817.html