BEÜ'de Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Konferansı

Kategori: Bitlis Eren Üniversitesi - Tarih: 13 Mart 2019 21:34
BEÜ'de Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Konferansı

Bitlis Eren Üniversitesi tarafından "12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" kapsamında 'Mehmet Akif ve İstiklal Marşı' konulu konferans düzenlendi.

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Demirbağ'ın konuşmacı olarak katıldığı program, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı başladı.

Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet ve şükranla andığını ifade eden Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, bu ülkenin ve İslam Ümmet'inin tarihinde Mehmet Akif’in müstesna bir yere sahip olduğunu söyledi. Bu ülke ve Ümmet'in kendisine çok şey borçlu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirtaş: “Mehmet Akif bu ülke için, bu İslam ümmeti için seferber olmuş, fedakarlıklar yapmıştır. Yaşadığı bütün zorluklara ragmen bir an bile vatana ve millete hizmetten geri durmamış müstesna bir şahsiyettir.” şeklinde konuştu. Zorluk ve sıkıntıların insan ruhunu incitmediğini ama vefasızlığın insanın ruhuna azap verdığini vurgulayan Prof. Dr. Demirtaş: “Vefa insanı insan yapan en temel degerlerdendir. Mehmet Akif'in, kendisine karşı vefasızlık yapılmasına rağmen ülkesine, milletine ve ümmete hakkını helal ettiğini eserlerinden anlıyoruz.” dedi. İslsm Ümmetini geleceğe taşıyan duyguların aşılanmasında da Mehmet Akif'in büyük rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Demirtaş, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

"Mehmet Akif’i, Mehmet Akif yapan ıstırabıdır.”

Mehmet Akif’in mahrum olduğunu fakat bütün mahrumların zamanla mahrumluğunun yerleştiği için farkında olmadan meçhule dönüştüklerini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Demirbağ: “Mehmet Akif maalesef bunlardan biridir. Büyük mustariplerimizin başında gelir. Akif, Milli mücadele Dönemi'nde olmasaydı, belki tek mısra yazmayacak ve veteriner hekim olarak bu dünyadan göçüp gidecekti. Mehmet Akif’i, Mehmet Akif yapan ıstırabıdır.” dedi. Edebiyatımızda en etkili şiirlerin kıskançlık üzerine olanlar olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Demirbağ, Mehmet Akif’in vatanına düşman çizmesinin girmesinden ötürü adeta çıldırdığını ve bu vatanını kıskanma duygusuyla hareket ettiğini söyledi. Mehmet Akif’in özgeçmişinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Demirbağ: “Deha seviyesinde öğrenme yeteneği vardı. Sırf kızgınlıktan dolayı Fransızca çeviri yapabilmek için 4 ayda Fransızca'yı öğrendi.” dedi. Akif'in Veteriner hekim ve fikir adamı olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Demirbağ, Tanzimat döneminde okunan fermanın ardından Mehmet Akif’in Mehmet Akif olduğunu söyledi. Tanzimat Dönemi'nde okunan fermanda Doğu Medeniyeti'nin Batı Medeniyeti karşısında pes ettiği bilgisinin yer aldığını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Demirbağ, bu fermandan sonra batılılaşmanın başladığını çökmekte olan topluluklarda bazı saçmalıkların başladığını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Demirbağ: “Akif bu

sürecin farkındaydı ve Akif’in bu hali prens olan birinin dilendirilmesine benzemektedir.” şeklinde konuştu. 8 Haçlı seferini püskürten İslam Medeniyeti'nin Tanzimat Fermanı ile beraber içine düştüğü hali Akif’in kabul etmediğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Demirbağ: “Akif bu durumu izleyip ıstırap çekmektedir. Çanakkale Savaşı’nın olduğu dönemlerde Akif, çok uzaklarda Yemen taraflarındaydı. İçinde bulunduğu kaos ve ümitsizlik hallerinden Çanakkale Zaferi ile çıkar ve Çanakkale Şiiri'ni yazar. Çanakkale Zaferi’nden sonra Akif’e bir ruh gelir, bir can gelir ve milleti ateşlendirmek için her yeri gezer.” şeklinde konuştu. Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden örnekler vererek konuşmasına devam eden Dr. Öğr. Üyesi Demirbağ, Akif’in sürgün edildiği Mısır’da hastalığa yakalanarak Türkiye'ye döndüğünü ve 1936 yılında da vefat ettiğini anlatarak konuşmasına son verdi.

Program, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Demirtaş'ın Dr. Öğr. Üyesi Ömer Demirbağ'a plaket takdim etmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/beu-de-mehmet-akif-ve-istiklal-marsi-konferansi-12441.html