Bekçilere kimlik sorma hakkı veren kanun komisyonda kabul edildi

Kategori: Güncel - Tarih: 30 Ocak 2020 11:46
Bekçilere kimlik sorma hakkı veren kanun komisyonda kabul edildi

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

Kanuna göre, bekçi olarak istihdam edileceklerde Devlet Memurları Kanunu’nda sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartların bulunması gerekecek. Sınavlarda başarılı olanlar, İçişleri Bakanının onayıyla aday memur olarak atanacak.

Bekçiler, yolda hastalanan, kazaya uğrayan ve genel durumu itibarıyla yardıma ihtiyacı olanlara yardım edecek, şiddet mağduru veya şiddete, istismara uğrama riski taşıyan kadın ve çocukları, engellileri en yakın genel kolluk birimlerine teslim edecek.

Çarşı ve mahalle bekçileri, “suçun önlenmesi, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek” gerekçeleriyle görev bölgesi ve çalışma saatleri ile sınırlı olmak kaydıyla kişileri ve araçları durdurabilecek.

Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için “makul bir sebebin bulunması” gerekecek. Süreklilik arz edecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamayacak.

Bekçiler, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirecek, durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilecek, kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilecek.

Bekçiler, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında “silah veya tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacıyla” arama yapabilecek. Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.
 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bekcilere-kimlik-sorma-hakki-veren-kanun-komisyonda-kabul-edildi-13366.html